România Europeană: albia Râului Doamnei, plină de gunoaie

Date:

Share post:

…. şi nu suntem într-un sătuc uitat de lume sau acum 20 de ani când vedeam tomberoane sau maşini de salubritate doar în oraşe. Suntem în anul 2019, în oraşul Mioveni, cartier Făget, unde gunoaiele menajere se iau în fiecare vineri dimineaţa din faţa porţii, unde toate drumurile sunt asfaltate şi oamenii se vor „orăşeni”.

Este, de asemenea, şi locul în care am copilărit. Duminică, de Florii, am făcut o plimbare prin locurile care-mi aduc cel mai mult aminte de perioada inocenţei. Un gât de aer curat aş fi zis. Însă ce am găsit acolo, mi-a lăsat un gust amar.

O mizerie de nedescris, gunoaie aruncate peste tot, de la blăni şi sticle până la haine, ambalaje şi câte şi mai câte. Şi toate într-un loc în care se pretinde a fi un oraş curat.

Oraşul Mioveni este recunoscut pentru Uzina Dacia, catedrala impunătoatre din centru, dar şi pentru mănăstirile vechi de sute de ani. O imagine ideală, nu?

Însă, la o privire mai atentă, nu se vede altceva decât bătaie de joc, sfidare şi nepăsare. Aşa cum spuneam, resturile menajere sunt ridicate de către firma de salubritate din faţa porţilor locuitorilor din Făget în fiecare vineri dimineaţă. Primăria dotat fiecare gospodărie cu pubele, pe lângă acestea, fiind montate şi containere mari prin sat. Însă, acestea din urmă, au dispărut misterios.

Cu toate acestea, se pare că cetăţenilor le e mai simplu să arunce gunoaiele pe unde apucă, locul preferat fiind pe marginea gârlelor sau a râului. Acest lucru nu este de ieri de azi, ci de ani buni, iar autorităţile închid ochii.

Chiar lângă resturile aruncate, se află o staţie de epurare a apei care dispune de camere video, care i-ar putea da în vileag pe cei care aruncă cu nepăsare tot ce nu le mai trebuie prin curte pe albia râului. Autorităţile s-ar putea folosi de acele imagini pentru a-i amenda pe cei care comit astfel de fapte. Însă, nimănui nu-i pasă. Suntem la periferie, nu? Cine ajunge pe acolo? Iar acum de amenzi nu putem vorbi, doar vin alegerile…

Una peste alta, Mioveniul nostru „curat” şi „ecologizat” arată ca acum 20 de ani, căci mentalitatea oamenilor a rămas aceeaşi, deviza fiind, ca de fiecare dată „lasă, merge şi aşa”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular