România are cei mai mulți secretari de stat din toată Uniunea Europeană. Guvernul le-a redus numărul numind încă zece

Date:

Share post:

Din 2010 până azi, numărul secretarilor de stat din Guvernul României a crescut de la 50 la peste 200. Deși prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că va reduce din posturi, chiar ieri a mai numit încă 10.

Scriam acum doi ani că în 2010, la ieșirea din criză… prim-ministrul de atunci, Emil Boc, făcea prima reformă a secretarilor de stat. Din 100, mai rămâneau 50. Nicio țară europeană nu are atât de mulți, după cum am arătat în articolul de mai jos.

CITIȚI ȘI: România, ţara secretarilor de stat. Avem de două ori mai mulţi decât Spania, Suedia, Franţa, Belgia şi Portugalia, laolaltă (martie 2023)

De atunci, numărul lor a crescut constant. În 2016, România avea 70 de secretari de stat, la care se mai adăugau 25 de șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat. Doi ani mai târziu, în 2018, numărul ajunsese deja la 135, cu tot cu instituțiile subordonate”.

Până ieri numărasem în Guvernul Marcel Ciolacu peste 200 de astfel de demnitari, cu tot cu cei ce dețin funcții asimilate. De ieri, mai avem alți 10. Numiți în funcții de același Marcel Ciolacu, care amenința că le reduce numărul la jumătate.

Unii dintre aceștia, cu niște probleme de integritate grave. Alții, fără absolut nicio tangență cu domeniul unde au fost numiți să taie frunze la câini, pe salarii grase. Ca să fii secretar de stat în România nu se cer niciun fel de condiții legate de studii de specialitate, experiență în domeniu etc. Ajunge un carnet de partid.

CITIȚI ȘI: Fostul senator PNL Ion Popa, inginer electronist, numit la coordonarea transporturilor navale din România (2022)

Ce beneficii are un secretar de stat în România

Potrivit Europei Libere, fiecare secretar de stat din cei 200 şi ceva câţi are Guvernul beneficiază de următoarele lucruri:

  • „Are dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs;
  • Primește mașină cu șofer (plus benzină la discreție – n.n.)
  • Are dreptul să ceară locuință de la RAPPS iar, dacă nu primește, i se decontează cheltuielile, dacă nu este din București;
  • Poate avea o sumă de protocol la dispoziție;
  • Are un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei”.

De notat că salariul de 19.000 de lei e cel din anul 2023. Între timp a mai crescut nițel.

sursa foto: Guvernul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Luni și marți, noi restricții de circulație pe DN 7 Valea Oltului, între Boița și Lazaret

Restricțiile pe DN 7 Valea Oltului sunt necesare pentru...

Azi, 20 de ani de la semnarea tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană

Acum 20 de ani, la abația Neumunster din Luxemburg,...

Cum îți poți construi un plan de studiu pentru a învăța poker

Studiul este o metodă eficientă pentru a progresa la...