Români din Suedia, de vorbă cu un parlamentar de Diaspora. Comunicatul grupului civic Acord Diaspora

Date:

Share post:

Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail s-a întâlnit sâmbătă, la Stockholm, cu membri ai comunităţii româneşti din Suedia.

Concetăţenii noştri stabiliţi în acea ţară i-au prezentat demnitarului o serie de doleanţe şi de propuneri de care factorii de decizie, în special diriguitorii din arcul guvernamental, ar trebui să ţină seama.

În acest sens, senatorului Radu Mihail i-a fost înaintat un set scris de propuneri – echilibrate, corecte, de bun simţ – cu nădejea că măcar o parte dintre acestea vor fi puse în practică, în viitoarea legislatură.

De menţionat că la întâlnire, cum, necum, şi-a făcutapariţia şi un conaţional (foto dedesubt) care se îndeletnicea cu cerşitul în zona Gării Centrale din capitala suedeză.

Redăm mai jos comunicatul redactat de grupul civic Acord Diaspora, organizatorul întâlnirii de la Stockholm, cu menţiunea că intertitlurile şi sublinierile ne aparţin.

Mesajul ferm al comunității „Acord Diaspora”: stop corupției!

Comunitatea Acord Diaspora, prin coordonatorul Gabriel Ursescu, a fost gazda vizitei în Suedia a senatorului Radu Mihail de la partidul USR, prin filiala USR Diaspora. Evenimentele s-au desfășurat în perioada 18-19.11.2023.

Cu această ocazie, dl. senator a reușit să simtă realitatea nefardată a comunității românești din Suedia și a interacționat cu diferite persoane: de la cerșetori, muncitori, la antreprenori, preoți sau elevi până la persoane cu studii superioare şi cu instituții ale statului român de pe teritoriul Regatului Suediei.

Ne-au onorat cu prezența venind la de la sute de kilometri doamna Laura Ghibu și dnii Cristian Topor și Florian Ion, implicați în cadrul acestui proiect.

Scopul întâlnirilor a fost acela de a transmite clasei politice din România, prin intermediul dl. senator Radu Mihail, nu numai doleanțele „istorice” ale comunităților românești din Suedia și din alte ţări, dar și o serie de propuneri concrete pe care le considerăm de interes public.

Astfel, enumerăm câteva propuneri:

– campanie de informare amplă și recurentă a consulatului electronic www.econsulat.ro, ca instrument comod de rezolvare a majorităților situațiilor consulare prin: clipuri video, distribuirea de pliante informative în aerogări, puncte vamale, parteneriate cu antreprenori din serviciile de transport, asociații, biserici etc;

– îmbunătățirea serviciilor consulare itinerante și proiect pilot privind inființarea unui consulat de weekend;

– crearea în toată diaspora a unor centre civice comunitare care să integreze periodic dialoguri pragmatice și evenimente comune cu asociațiile și grupurile civice, consulate, ambasade, institute culturale, biserici, membri ai comunității;

– înființarea, cu coordonarea statelor din jurul României, pentru diaspora istorică, de noi rute de microbuze de weekend pentru activități și parteneriate culturale, educative mai ales acolo unde există comunități numeroase;

– campanie de informare din luna ianuarie sau februarie cu privire la importanța mersului la vot, precum și aducerea la zi a documentelor de identitate (aici serviciul www.econsulat.ro are un rol esențial dacă este popularizat în paralel)

Finalul evenimentelor a concluzionat faptul că fenomenul corupției este principalul obstacol în calea repatrierii, dar şi fenomenul care „seacă” demografic România și că singura soluție este stoparea ei printr-un proces de lustrație a clasei politice și a sistemului din România;

 Lustrația nu este numai o datorie morală restantă a clasei politice sau a unor instituții, ci este și un vital proiect de țară care trebuie asumat urgent și frontal, cinstit, de către decidenți. Viitorul ne va demonstra cine şi-a asumat asta prin intermediul faptelor, nu a vorbelor. Diaspora este trează; stop corupției din România!

Nota redacţiei: Un scurt rezumat video al discuţiilor de la Stockholm, dintre senatorul de Diaspora Radu Mihail şi reprezentanţii comunităţii româneşti din Suedia, poate fi urmărit mai jos, în format audio/video.

sursa foto: Acord Diaspora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Eveniment cultural: Flonta și Cioroianu

  Ambii, oaspeți ai Centrului Cultural Pitești, printre simeze...

German corporation Continental/Siemens, deeply involved in the Dieselgate cheating scandal (I)

A technical project manager at Continental has admitted to...

Accident la Davideşti

Şoferul unui autoturism BMW a pierdut controlul volanului şi...

Încep să se mişte lucrurile şi pe lotul 2, Boiţa-Cornetu, al autostrăzii Piteşti-Sibiu

Noi lucrări la autostrada Piteşti-Sibiu, lotul 2, dintre Boiţa...

Unde e cea mai ieftină benzină. Situaţia pe judeţe; cum stăm în Argeş

Ziarul Ring a realizat azi o radiografie asupra prețurilor...