River Plate Buenos Aires este prima echipă calificată în finala Copa Libertadores 2018, graţie victoriei neaşteptate de aseară, de la Porto Alegre (Brazilia), în faţa gazdelor de la Gremio.

Brazilienii învinseseră în manşa tur, pe terenul lui River, scor 1-0, iar în retur porneau ca favoriţi.

Cei de la River au început, însă, furibund, şi au ratat marile ocazii ale primei reprize. Brazilienii au lovit, împotriva cursului jocului, pe un contraatac, în minutul 36 (Leonardo Gomes, şut viclean, cu pământul, de la circa 20-22 de metri) şi se părea că soarta calificării e rezolvată.

Argentinienii nu au cedat nici după pauză şi au riscat mult în căutarea golului.

Era cât pe ce să fie penalizaţi, dacă portarul Armani nu intervenea salvator, în două situaţii de unu la unu cu atacanţii brazilieni, scăpaţi singuri spre poartă.

River Plate a egalat meritat, în minutul 85, când micuţul Rafael Borre (un fel de Florentin Petre argentinian), nebăgat în seamă de fundaşii brazilieni la o fază fixă, a marcat cu capul.

Balanţa a înclinat-o decisiv, în al cincilea minut adiţional, arbitrul uruguayan Andres Cunha. La o fază încâlcită în careul celor de la Gremio, arbitrul a acordat lovitură de la 11 metri pentru River, după ce a consultat şi reluările video.

Cât despre arbitrul Cunha, acesta a fost scos de pe stadion doar cu ajutorul unei dube a Poliţiei Militare. Altminteri, spectatorii brazilieni furioşi păreau capabil să linşeze toată brigada de arbitri din Uruguay.

Opinia majoritară a ziarelor de sport de limbă spaniolă consultate de noi a fost, totuşi, aceea că fundaşul brazilian Bressan (eliminat cu această ocazie) a jucat mingea cu mâna în mod involuntar şi că nu se impunea acordarea loviturii de la 11 metri.

Dar s-a acordat, Gonzalo Martinez a transformat-o cu siguranţă, iar River Plate s-a calificat în finala din acest an a Copei Libertadores.

Greu de spus dacă meritat sau cu ajutorul arbitrului. Gremio a avut de mai multe ori şansa să marcheze, dar a ratat. River, pe de altă parte, n-a renunţat să caute golul nici o secundă, deşi se expusese contrelor braziliene.

Per ansamblu, ambele echipe au oferit două jocuri de foarte bun nivel. Am spune, mult peste ceea ce vedem în cupele europene, cel puţin din punct de vedere al telespectatorului neutru.

Adversara argentinienilor în finală se va decide mâine dimineaţă, când în cealaltă semifinală se vor întâlni, în manşa retur, Palmeiras Sao Paolo (Brazilia) cu Boca Juniors Buenos Aires (Argentina).

În tur, argentinienii au câştigat acasă cu 2-0.

surse foto: diez.bo, clarin.ar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here