Potrivit unei informări de presă emise de Salvamont Argeş, riscul de avalanșă este de gradul 4 (mare) la altitudini de peste 1800 metri și 3 (însemnat) sub această altitudine, pe o scală 1-5.
La munte, în nordul judeţului Argeş, la cota 2000 pe Transfăgărăşan, stratul de zăpadă măsoară aproximativ un metru şi jumătate. La fel stau lucrurile şi pe versantul nordic, înspre judeţul Sibiu, în zona cabanei Bâlea Lac.
„Traseele montane din județul Argeș, care acced către creasta Făgărașului, precum și traseele de creastă ale Făgărașului, Iezerului, Pietrei Craiului și Leaotei sunt și vor rămâne închise până la sfârșitul iernii”, au informat salvamontiştii argeşeni.
Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca și marea majoritate a semnelor de marcaj… Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de peste 30 de centimetri peste stratul existent deja, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ”, au mai atras atenţia cei de la Salvamont Argeş.
Zilele care urmează nu se arată nici ele prea favorabile drumeţiilor montane, judecând după prognozele meteorologice.
„Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în munții Argeșului este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.
De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranță de o oră de lumină după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 17:00 este deja întuneric”, se mai menţionează în comuictul de presă citat.
În imagine, sediul Salvamont Argeş de la cota 2000, pe Transfăgărăşan.
sursa foto: Salvamont Argeş