Joi, 3 martie 2022, a fost predat către constructor amplasamentul unui alt proiect important al Consiliului Județean Argeș, cu finanțare europeană, privind valorificarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului.
„Restaurarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna”- consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural” este un proiect al Consiliului Județean Argeș, în valoarea de 16 milioane lei cu TVA, din care 85% sunt fonduri europene, 2% contribuția C.J. Argeș și 13% fonduri de la bugetul statului.
Termenul de execuție al lucrărilor este de 21 de luni.
Licitația a fost câștigată de firma SC EURAS SRL, aceeași firmă care a se ocupă și de restaurarea Cetății Poenari, un alt proiect al Consiliului Județean Argeș finanțat din fonduri europene.
„Este pentru a doua oară când ne aflăm la Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna. Anul trecut, cam în aceeași perioadă, am predat amplasamentul pentru executarea proiectului unei firme care nu a fost serioasă. Din această cauză, am fost nevoiți să încetăm contractul și să reluăm procedurile pentru achiziție și asistență la proiectare.
Practic este un nou început. Sper să fie ultimul și să fie cu succes. Atrag atenția constructorului că este un proiect foarte serios și important pentru Consiliul Județean Argeș, la fel ca și cel de la Cetatea Poenari, și să le abordeze cu mare seriozitate. Sunt două proiecte grele și tocmai de aceea rog dirigintele și proiectantul să își ia foarte în serios atribuțiile.
Echipa de implementare de la Consiliul Județean Argeș va fi aici ori de câte ori este nevoie pentru că trebuie să ne încadrăm în termene, sunt bani europeni și avem niște grafice de îndeplinit”, a declarat Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș.
„Avem nenumărate proiecte de reabilitarea a unor clădiri monumente istorice. Unul dintre cele mai importante este Cetatea Devei. Lucrările vor începe printr-o serie de evaluări și studii, aș spune chiar expertize, pentru a vedea dacă soluțiile prinse anterior sunt cele corecte și reale, după care se vor stabili soluțiile de intervenție.
Este vorba de lucrări ample și de aceea trebuie expertizat tot ce se vede, nu numai partea de fundație ci toate elemente de construcție și restaurare. Avem lucrări de restaurare în lemn, piatră, metal, pictură. Avem specialiști autorizați care vor veni chiar de astăzi să facă evaluări. Lucrările vor fi finalizate în termenul stabilit, iar dacă ne ajută Dumnezeu chiar puțin mai repede”, a precizat Marius Lungescu, reprezentantul firmei S.C EURAS S.R.L.
Proiectul de restaurare a galeriei de artă primise finanţare europeană încă de acum doi ani, însă, lucrările au tărăgănat din cauză că firmele italiene care câştigaseră licitaţia n-au făcut mai nimic în tot acest timp. Lucru despre care am şi informat, la vremea respectivă.
Potrivit prevederilor contractuale iniţiale, data de finalizare a restaurării ar fi trebuit să fie 31 decembrie 2023. În data de 9 aprilie anul trecut, contractul cu cele două firme italiene a fost reziliat, iar procedura de licitaţie reluată.
sursa foto: Consiliul Judeţean Argeş, ArgesulOnline.ro/Bogdan Dumitru