Președintele Klaus Iohannis a participat astăzi la ceremonia de la Chişinău, care a celebrat 30 de ani de când Republica Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de URSS. Alături de şeful statului român, au mai participat la festivităţi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi cel al Ucrainei, Volodymyr (Volodâmâr) Zelenski, găzduiţi, evident, de preşedintele recent ales al Moldovei, Maia Sandu.

Cu această ocazie, președintele român a ținut să sublinieze că România va fi un aliat de nădejde al vecinilor și va sprijini necondiționat “parcursul european al Republicii Moldova”. Mai mult decât atât, Klaus Iohannis a transmis, pe lângă felicitări, și promisiunea că țara noastra va fi un prieten apropiat al Republicii Moldova, “cu beneficii reale pentru cetățeni“. Pentru cei moldoveni, fireşte.

De menţionat că primul stat care a recunoscut independenţa Moldovei a fost România. O mare greşeală, spun unii; nu trebuia niciodată recunoscută Moldova ca stat independent, fiind vorba despre un teritoriu românesc.

Daca președintele nu a fost clar în declarațiile sale, făcute azi la Chişinău, completările au fost făcute de premierul Florin Cîțu. După toate felicitările și aceleași asigurări de prietenie și frăţietate, prim-ministrul s-a mai lăudat cu ajutorul pe care țara noastră l-a oferit Republicii Moldova, având în vedere agenda de cooperare bilaterală, și anume 100.000 de teste rapide antigen, cadou.

Acestea pe lângă sutele de mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului pe care România le-a donat vecinilor de peste Prut, de la debutul pandemiei încoace. Şi pe lângă multele, foarte multe altele cadouri făcute de ţara noastră Moldovei de dincolo de Prut. Pentru că, să fim serioşi, „colaborare” şi „cooperare” cu Republica Moldova asta înseamnă: din puţinul ei, România dă mereu, iar Moldova primeşte cu braţele deschise.

În imaginea de sus, preşedintele Iohannis, alături de Maia Sandu şi de omologul său polonez Andrzej Duda.

sursa foto: Preşedinţia României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here