REPowerEU, un nou plan european pentru eliminarea dependenţei de gazul şi petrolul ruseşti. 1,3 miliarde de euro pentru România

Date:

Share post:

REPowerEU este un nou plan european, conceput şi menit pentru a elimina treptat, dar integral, dependenţa statelor europene de gazul şi de petrolul din Rusia, pentru ca Europa să nu mai fie vreodată victima şantajului acestui benzinar obraznic şi bătăuş care e Federaţia Rusă.

Potrivit acestui plan, fiecare stat membru UE poate adăuga încă un capitol în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care poate conține investiții în următoarele domenii care să permită eliberarea de povara importurilor din Rusia.

Planul REPowerEU conţine măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, pentru a se atinge independenţa energetică a Europei.

Măsuri pe termen scurt

Pentru consumatorii vulnerabili și IMM-uri pentru a-i ajuta să treacă cu bine de iarnă: ne referim aici la investiții punctuale pentru reducerea consumului de energie, spre exemplu:

  • izolare termică a clădirilor,
  • montare de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor,
  • consolidare a clădirilor

Măsuri pe termen mediu

  • decarbonizarea industriei, creșterea capacității de stocare a energiei, putem produce mai mult biometan, energie regenerabilă termică, hidrogen
  • programe de recalificare profesională, mai multe competențe pentru tranziția verde și digitală
  • producția și utilizarea materialelor și produselor critice pentru sectorul de construcții – România are șansa de a putea exporta în Europa materii prime critice relevante pentru sectorul de construcții

Măsuri pe termen lung

  • îmbunătățirea infrastructurii și a instalațiilor energetice pentru aprovizionarea cu petrol și gaze, inclusiv gaz natural lichefiat, investiții în infrastructură gata pentru aprovizionarea și producția de hidrogen
  • conectarea rețelei României la noi surse de energie regenerabilă, cu alte state membre, precum și investiții în infrastructura de transport sustenabilă, precum căile ferate.

Ce bani primeşte România prin REPowerEU?

Comisia Europeană a propus suma de 20 de miliarde de euro care să finanţeze investiţiile şi măsurile descrise mai sus.

Noi avem, ca ţară, una dintre cele mai mari alocări (aproape 1,4 miliarde de euro) datorită faptului că a fost propus ca banii să se distribuie în funcție de ponderea combustibililor fosili în mixul energetic. Or, în România, ponderea aceasta e încă mare, de până la 50% din total.

Aceşti bani, 1,4 miliarde de euro, sunt disponibili până în 2026; plățile către bugetul României se pot efectua până în 2027. Implementarea programului REPowerEU ar putea începe chiar din această iarnă.

Planul REPowerEU din care România va primi aproape 1,4 miliarde de euro a fost adoptat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Ce mai e de făcut până la aplicarea în practică

Cu o largă majoritate, REPowerEU a trecut de Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului European.

Făcând referire direct la România, țara noastră va avea un nou fond de aproape 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiența şi infrastructura energetică și investiții în surse de energie regenerabilă.

„Subliniez că aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, ne-a declarat europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL/PPE).

Parlamentul European a mai solicitat și ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni REPowerEU din planurile de redresare.

Gheorghe Falcă, europarlamentar

„Poziția Parlamentului prevede și finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

După intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență să aibă doar 30 de zile la dispoziție pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri.

Țin să transmit că pentru România aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state”, a mai spus europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Planul REPowerEU urmează să fie votat în plenul Parlamentului European în sesiunea plenară din 9-10 noiembrie, iar apoi vor urma negocierile finale între Parlament și Consiliu pentru adoptarea legislației europene a pilonului REPowerEU.

sursa foto: Economedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Avem o autostradă degeaba până la Curtea de Argeș. Ce facem cu ea?

Lotul de autostradă de la Pitești la Curtea de...

Ce înseamnă termenii și condițiile rotirilor cadou oferite de cazinourile online? – mic dicționar ajutător

Rotirile gratuite (sau „rotirile cadou”) oferite de cazinourile online...

Expoziție de automobile Dacia clasic, sâmbătă, la Deva

Sâmbătă, la Deva, are loc o expoziție de automobile...

Cum să alegi sistemul audio ideal pentru terasa ta

Transformarea terasei într-un spațiu de relaxare și divertisment depinde...

FC Argeș, încă un transfer: mijlocașul Vadim Rață, internațional moldovean

FC Argeș a anunțat azi legitimarea lui Vadim Rață,...

Cum să îmbunătățești sustenabilitatea în afaceri prin calculul amprentei de carbon

Sustenabilitatea devine o componentă esențială a succesului pe termen...