REPowerEU – România vrea amânarea cu doi ani a termenului limită de punere în practică a planului

Date:

Share post:

Scriam, în toamna anului trecut, despre un ambiţios plan european, numit REPowerEU, conceput şi menit pentru a elimina treptat, dar integral, dependenţa statelor europene de gazul şi de petrolul din Rusia, pentru ca Europa să nu mai fie vreodată victima şantajului acestui benzinar obraznic şi bătăuş care e Federaţia Rusă.

Conform prevederilor RepowerEU, fiecare stat membru UE poate adăuga încă un capitol în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care poate conține investiții în următoarele domenii care să permită eliberarea de povara importurilor din Rusia.

Banii necesari acestor investiţii sunt bani nerambursabili, alocaţi de organismele europene. Trebuie doar să vrei să faci.

României îi revin aproape 1,4 miliarde de euro, bani neramburssabili, cu care pot fi finanţate investiţii în sectorul energetic nepoluant.

Ce presupune acest plan, în detaliu, am scris aici.

Speriat, probabil, de faptul că lucrurile trebuie făcute repede şi bine, ceea ce la noi nu prea se întâmplă, „România vrea să negocieze cu Comisia Europeană prelungirea cu doi ani, până în 2028, a programului RepowerEU”, a declarat marți pentru G4Media ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș (foto) .

„Noi vrem ca proiectele din RepowerEU să creștem independența energetică, nu doar să bifăm niște proiecte ca să iasă la număr. Or, aceste proiecte majore necesită timp pentru realizare.

Abordarea României e diferită de cea a Comisiei Europene, care ne cere să scoatem rapid din rezerva de proiecte de la Ministerul Energiei sau Ministerul Dezvoltării și să le facem. Noi vrem ca la finalul proiectelor să avem 3.4000 MW/h putere instalată”, a declarat ministrul Marcel Boloş citat de G4Media.

Altfel spus, vrem, dar vrem mai încet, pentru că, zice dl Boloş, „până la acea dată (2026 – n.r.) nu e posibil să implementăm marile proiecte din RepowerEU”.

Deocamdată, doar Portugalia ar mai vrea o decalare a termenului stabilit, dar mai dau ceva semne în acest sens şi Slovacia şi Bulgaria.

sursa foto: Facebook/Marcel Ioan Boloş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Mioveni a ratat promovarea în prima ligă de fotbal (foto/video)

CS Mioveni n-a reușit promovarea în prima ligă de...

Festivalul Internațional al Teatrului de Studio, o nouă ediție, la Pitești, peste câteva zile

În perioada 28 mai-2 iunie, Teatrul Alexandru Davila din...

Ion Georgescu a revenit în funcția de primar al orașului Mioveni, a decis Tribunalul Argeș

Ion Georgescu, fost primar al orașului Mioveni, judecat în...

Ion Mînzînă: ”Și la Rătești suntem pe drumul cel bun. Modernizăm și DJ 702G” (galerie foto)

Drumul județean 702G Recea (intersecție autostradă A1) - Catanele...