„Un recent sondaj de opinie, realizat sub egida Parlamentului European, arată că mai puțin de jumătate dintre români, mai precis 48%, cred că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun.

Cifra este în scădere cu 6 procente față de sondajul similar realizat anul trecut. Dar, poate mai important, este cu 9% sub media statelor membre, ceea ce pune sub un mare semn de întrebare ideea că românii sînt una dintre cele mai pro-europene națiuni”.

Fragmentul de mai sus este dintr-un articol-analiză, redactat de redactor-şef al Radio France Internationale România, Ovidiu Nahoi, publicat în „Dilema Veche”, acum aproximativ doi ani.

Actualitatea articolului, însă, pare a nu se fi perimat deloc. Dimpotrivă.

„La prima vedere, nimic n-ar trebui să justifice o asemenea tendință. Dintre noile state membre, România a recuperat cel mai mult din diferența față de media europeană, de la momentul aderării – de la 39 la 59%.

Bilanțul financiar este pozitiv – un plus de peste 30 de miliarde de euro, în dreptul României, de la aderare încoace.

România exportă azi în mai puțin de o lună tot ce exporta industria ceaușistă într-un an întreg.

În cifre ajustate, industria românească produce cu 25% mai mult decît în vremea lui Ceaușescu, și asta cu doar o treime din salariații de atunci”, mai scrie dl Ovidiu Nahoi.

Şi totuşi, de ce suntem, ca naţie, mai puţin pro-europeni decât eram până acum câţiva ani?

Câteva posibile explicaţii, în articolul citat, pe care îl puteţi lectura integral pe pagina Dilemei Vechi, accesând link-ul de mai jos:

https://dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/un-sondaj-pentru-romania-iliberala

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here