„Războiul Regelui” va fi difuzat la Cinematograful „București” duminică, 9 februarie, de la ora 18, fiind prezentat publicului gratuit, în cadrul Turneului Național al celor două filme documentare „Maria – Inima României” și „Războiul Regelui”.

Puţini ştiu ce s-a întâmplat, de fapt, pe 23 august 1944 şi care au fost actorii principali ai schimbării. Cuvinte ca „lovitură de stat”, „război” şi „comunişti” sunt folosite de multe ori în aceeaşi frază, fără să se ştie nimic despre curajul pe care un rege de nici 23 de ani l-a avut atunci când s-a pus de-a curmezişul planului lui Hitler.

Este ultima dintre marile poveşti nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial, dezvăluită de ultimul șef de stat din acele vremuri rămas în viaţă, Regele Mihai I al României. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.”

Povestea deciziei unui Rege, care, într-un punct critic al celui de-al Doilea Război Mondial, a renunţat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliaţi, şi a grăbit sfârşitul războiului, este o poveste a intrigilor de palat și a decepţiilor.

De la Palatul Buckingham spre Bucureşti, de la Moscova spre Washington, filmul vorbește despre semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, şantaj sub ameninţarea pistolului și curajul unui tânăr rege.

sursa info şi foto: comunicat de presă History Channel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here