Benone Sinulescu, cel mai cunoscut ambasador al muzicii populare de pe valea Buzăului, a murit azi, la casa lui din Bârzava, judeţul Arad, din cauza unei afecţiuni pulmonare mai vechi.

Născut acum 84 de ani, în cătunul Broasca (azi, Lunca Jariştei) din comuna Siriu, într-o zonă de munte, situată la limita dintre judeţele Covasna şi Buzău, Benone Sinulescu şi-a câştigat repede o binemeritată faimă în rândul iubitorilor muzicii populare.

El este cel care ne-a lăsat moştenire, între o mulţime de alte nestemate folclorice, cântece ascultate şi fredonate azi peste tot prin ţară, cum ar fi „Radu mamii, Radule” sau „Cât e Siriul de mare”. Şi tot el este cel care a făcut un cuplu muzical încă neegalat ca popularitate în folclorul românesc, cu o altă interpretă de renume a Munteniei, Irina Loghin.

Se spune că atât Benone Sinulescu, cât şi cuplul Benone-Irina Loghin, erau printre favoriţii fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu, care poruncea la fiecare petrecere la care lua parte să i se pună melodii de-ale acestora.

Câteva lucruri mai puţin cunoscute despre Benone Sinulescu: a iubit nespus grădinăritul, florile, în special trandafirii, viaţa la ţară (avea trei locuinţe la ţară) şi animalele, îndeosebi câinii şi porumbeii.

Accesând link-ul de mai jos, puteţi asculta unul dintre cântecele de referinţă ale artistului, „Cât e Siriul de mare” (cunoscut şi sub numele de „Hai Buzău, Buzău):

sursa foto: benonesinulescu.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here