Raportul privind România al Grupului Statelor împotriva Corupţiei pune la colţ reformele din Justiţie

Date:

Share post:

Azi a fost dat publictăţii Raportul privind România al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism european care urmăreşte ca în fiecare stat membru UE să fie respectate standardele europene în domeniul Justiţiei.

Aşa cum era de aşteptat, raportul respectiv e extrem de critic la adresa „reformelor” coaliţiei PSD-ALDE-UDMR, din domeniul Justiţiei.

GRECO a constatat că doar una dintre cele cinci recomandări specifice cuprinse în precedentul raport a fost implementată și că restul de patru recomandări au fost, pur şi simplu, ignorate.

Printre acestea, recomandarea de a se renunța la înființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, instituţie numită în presă SS.

Crearea acestei secţii a fost catalogată ca fiind „o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală”, se arată în raport.

„… Noua legislație include mai multe amendamente, printre altele, referitoare la numirile și eliberările din funcție a procurorilor de rang înalt, independența funcțională a procurorilor, răspunderea personală a judecătorilor și procurorilor… împreună, reprezintă amenințări serioase la adresa independenței sistemului judiciar în România”, mai scrie în raportul citat.

În concluzie, raportul arată că ţara noastră a făcut „foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata sa reformă a sistemului judiciar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular