La început de pandemie, grijuliu peste poate cu presa, cabinetul condus de prim-ministrul Ludovic Orban a alocat peste 40 de milioane de euro presei din România, pentru „mediatizarea campaniei guvernamentale de prevenire a răspândirii coronavirusului”.

Grosul acestor bani a juns, fireşte, la televiziunile, site-urile de presă şi ziarelor celor numiţi, îndeobşte, moguli. Inclusiv la presa tabloidă şi la cea care nu conteneşte a înjura Guvernul şi măsurile luate de acesta. Sau, mai degrabă, mai ales la aceasta.

Nu degeaba scriau, în stilul lor de neconfundat, mai inteligenţii noştri colegi de breaslă de la Kamikaze următoarele: „să înjuri Guvernul 24 de ore din 24 şi să te mai şi plătească cu milioane de euro de pentru asta… asta înseamnă să fii mafiot”.

Dincolo de feliile mai consistente de ban public ajunse la mogulii presei bucureştene, au mai ajuns şi prin judeţe oareşce firimituri.

Firimituri din punctul de vedere al unuia ca Bogdan Chireac, care spunea mai an că nici nu se dă jos din pat pentru câteva mii de euro, dar bani serioşi pentru publicaţii mici, de judeţ, care se luptă să subziste.

Aflaţi ce sume de bani au ajuns la presa din judeţul Argeş şi la care mijloace media, accesând link-ul de mai jos:

Europarlamentarul Ramona Strugariu (USR-PLUS, în stânga imaginii de sus) se numără printre politicienii, nu prea mulţi, care nu văd cu ochi buni stipendierea presei de către Guvern.

„… am fost una dintre vocile care au criticat foarte dur acele finanțări directe. Și, ca să fie foarte clar, nu cred în finanțările directe venite dinspre Guvern către presă.

Cred că guvernele trebuie să ia același tip de măsuri pentru profesia de jurnalist pe care le iau și pentru alte profesii care sunt vulnerabile în perioada de pandemie.

Cred că trebuie să se asigure că din perspectivă economică și a drepturilor sociale, acești oameni sunt la fel protejați ca și toate celelalte categorii de cetățeni care au nevoie de sprijin”, a declarat dna Strugariu, în cadrul unui interviu publicat pe site-ul reţelei de presă www.presshub.ro, din care şi site-ul nostru face parte.

„Bineînțeles că scade credibilitatea presei în momentul în care primești o finanțare de la Guvern în an dublu electoral, indiferent care este motivul acestei finanțări.

… mi se pare că eficiența nu a fost nici pe departe cea așteptată. Asta în cazul în care s-a așteptat o eficiență sau asta a fost intenție și nu ceea ce eu aș numi “mită electorală”. Știu că formulez în termeni foarte duri, dar din păcate este o realitate și nu sunt mândră că Guvernul a procedat așa”, a mai declarat europarlamentarul Ramona Strugariu.

Interviul complet acordat de domnia-sa colegei Carmen Dumitrescu îl puteţi lectura accesând link-ul de mai jos:

În ce ne priveşte, am ales să urmăm exemplul oferit de alte instituţii media, prestigioase, cum ar fi site-urile G4Media.ro şi recorder.ro sau revista Newsweek România şi să nu ne înscriem pentru a primi pomeni guvernamentale.

Aşa am considerat noi că e etic şi normal. E drept, ne plătim, poate, ceva mai greu facturile, dar dormim clar mai bine noaptea.

Notă– La redactarea acestui articol a contribuit şi Denis Meraru.

sursa foto: Facebook/Ramona Strugariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here