PSD şi PNL au distrus, cu bani publici, libertatea de exprimare. Apel împotriva degradării media, iniţiat de G4Media, Freedom House şi Expert Forum

Date:

Share post:

Faptul că marile partide de la Putere, în speţă PSD şi PNL, au cumpărat aproape cu totul presa românească, plătind milioane de euro din banul public drept „publicitate”, nu mai e o noutate pentru cititorii noştri. Am scris despre acest fenomen, nu o dată.

„Cine are răbdare să urmărească Antena 3, Digi 24, Realitatea TV și România TV se va trezi, la propriu, într-o lume paralelă. Singurele subiecte sunt fie externe, fie fapt divers local, fie ipocrite indignări pe teme sociale care au zero potențial distructiv pentru coaliția moșită de Iohannis.

Presa mainstream, anesteziată de banii partidelor, descrie o lume aproape ideală, în care premierul, președintele și miniștrii iau doar decizii pozitive, măsuri corecte și, în general, nu au nici o problemă. La Antena 3, noua schimbare de identitate cu CNN nu putea veni într-un moment mai prost: CNN-ul românesc arată tot mai mult a Scânteia, unde odele și triumfalismele au evacuat complet din peisaj jurnalismul de calitate”, nota azi, într-un articol de opinie, redactorul-şef al G4Media, Cristian Pantazi.

„Investigațiile realizate de peste un an de Cristian Andrei la Europa Liberă, cea făcută de Recorder și articolele publicate de G4Media despre finanțarea partidelor arată o corupere totală, fără rest, a unei mari părți a presei. E vorba de zeci de milioane de euro care ajung de la bugetul general, via partide, la marile trusturi de presă. Acești bani cumpără tăcerea și bunăvoința presei. Pe scurt, banii se transformă în autocenzură totală, fără rest.

Autocenzura pe bani mulți e, de fapt, o formă de prostituție profesională. Cunosc mulți reporteri de teren rușinați de conduita pe care șefii lor le-o impun. Unii au reușit să scape cumva din universul concentraționar în care se află și își spală conștiința, alții rămân prizonieri din diferite motive.

Ei recunosc mecanismul infernal prin care presa devine propagandă: partidele plătesc bani grei, patronii media cer șefilor să elimine de pe agendă anumite subiecte, șefii le transmit mai departe reporterilor și redactorilor”, mai scrie Cristian Pantazi.

La fel şi la nivel de judeţ Argeş, ca de altfel în toate judeţele ţării. Presa a devenit, aproape toată, trompetă de partid, iar etica profesională a ajuns hârtie igienică. Cinstea şi probitatea profesională s-au ieftinit până-n prag de soldare.

În faţa acestei degradări fără precedent a libertăţii de exprimare, mai multe asociaţii (G4Media, Freedom House România şi Expert Forum, între ele) au lansat un apel la onestitate jurnalistică, din care reproducem mai jos:

„Cea mai mare parte a presei beneficiază lunar de sume generoase de la partidele din arcul guvernamental în condiții de netransparență totală. Există suspiciuni rezonabile că puterea și-a cumpărat liniștea mediatică utilizând bani publici, al căror gardian ar trebuie să fie, între alte instituții, însăși presa.

Libertatea presei este o valoare fundamentală într-o societate democratică. Cenzura și autocenzura din majoritatea redacțiilor românești ating astăzi cote fără precedent, întâlnite doar în autocrații sau dictaturi.

G4Media și semnatarii acestui apel solicită modificarea de urgență a legii partidelor politice în vederea limitării sumelor pe care partidele le pot cheltui cu presa în afara campaniilor electorale, precum și transparentizarea tuturor contractelor încheiate în ultimii ani, în afara campaniilor electorale, de către partide cu televiziuni sau cu alte publicații.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut într-un raport public din 15 septembrie desecretizarea contractelor încheiate de partide cu mass-media”, se menţionează în apelul respectiv.

În puteţi lectura integral aici.

Evident, ca un site de presă care n-a cerut şi n-a primit niciodată bani de „publicitate” de la partidele politice, nici direct, nici prin interpuşi (administraţii locale, societăţi controlate de acestea etc), subscriem întru totul la apelul de mai sus.

Până la urmă, jumătate din deviza site-ului nostru (Cinste şi Gramatică) asta este.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Mioveni a ratat promovarea în prima ligă de fotbal (foto/video)

CS Mioveni n-a reușit promovarea în prima ligă de...

Festivalul Internațional al Teatrului de Studio, o nouă ediție, la Pitești, peste câteva zile

În perioada 28 mai-2 iunie, Teatrul Alexandru Davila din...

Ion Georgescu a revenit în funcția de primar al orașului Mioveni, a decis Tribunalul Argeș

Ion Georgescu, fost primar al orașului Mioveni, judecat în...

Ion Mînzînă: ”Și la Rătești suntem pe drumul cel bun. Modernizăm și DJ 702G” (galerie foto)

Drumul județean 702G Recea (intersecție autostradă A1) - Catanele...