Conducerea PSD a anunţat ieri că are pregătit şi va depune în Parlament un proiect de lege prin care să plafoneze temporar preţurile la gaze naturale şi energie electrică. Proiectul de lege ar urma să fie depus azi sau cel târziu mâine.

Prin acest proiect, PSD vrea ca plafonarea să se facă la o medie a preţurilor din ultimele şase luni, şi la gaze. şi la curent.

„Aceasta este soluția corectă pe termen scurt, pentru ca românii să poată trece cu bine peste această iarnă! Ne permite legislația europeană, iar Spania a anunțat deja un proiect similar! Nu există scuze pentru a nu vota foarte repede această lege în Parlament! Oamenii au nevoie de sprijin acum”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu (foto).

De menţionat aici că nu doar Spania a plafonat preţurile la electricitate şi gaze naturale. Şi alte state europene au legiferat astfel de plafonări sau au anunţat că au de gând să o facă (Letonia, Italia, Polonia şi altele câteva), pentru că preţurile acestea au luat-o razna nu doar în România, ci peste tot în spaţiul comunitar european.

De ceaalaltă parte, Puterea a informat, prin vocea ministrului Energiei, Virgil Popescu, că are în vedere compensarea parţială a facturilor cetăţenilor la utilităţi.

„Efortul bugetar pentru compensarea facturilor la energie va fi acoperit anul acesta din dividendul suplimentar al Hidroelectrica, care este de 800 milioane lei, iar la gaze există şi sursa de finanţare din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului”, a declarat pentru Agerpres ministrul Popescu.

Nu e clar, încă, cu cât anume vor fi compensate facturile, cine va beneficia de aceste compensări etc. Cert e doar că, în lipsa unor măsuri de sprijin pentru populaţie, vor fi foarte mulţi români care, la iarnă, nu vor avea bani să-şi plătească gazele şi/sau curentul electric. Fără a mai vorbi despre restul cheltuielilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here