Protest spontan la uzina Dacia. Muncitorii nu se înţeleg cu patronatul la bani

Date:

Share post:

Câteva sute de muncitori de la uzina Dacia de la Mioveni au protestat spontan, azi de dimineaţă, în incinta secţiei de Caroserie, folosind inclusiv vuvuzele, ca pe stadioane.

Protestele au izbucnit din mai multe cauze, cea mai importantă fiind legată de bani. Sindicaliştii nu se înţeleg cu patronatul uzinei în ceea ce priveşte salariile şi celelalte recompense financiare, între ceea ce cer muncitorii şi ceea ce oferă patronatul existând discrepanţe mari.

Un exemplu: muncitorii cer majorarea lefurilor cu 800 de lei lunar pentru toţi salariaţii, începând de anul viitor. Patronatul oferă însă doar o majorare cuprinsă între 95 şi 140 de lei. De asemenea, patronatul a refuzat cererea sindicatului Dacia, de a acorda fiecărui angajat câte o primă de 500 de lei de Ziua Constructorului de Maşini.

Muncitorii mai doresc, de asemenea, ca toate cele câteva sute de contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată să fie transformate în contracte pe perioadă nedeterminată, pentru a avea siguranţa locului de muncă asigurată. În imaginea de sus, liderul Sindicatului Automobile Dacia, Viorel Ungureanu, vorbind protestatarilor din secţia de Caroserie,

Ştire în curs de actualizare.

Actualizare – O altă cauză posibilă a izbucnirii protestului de azi rezidă în tărăgănarea negocierilor noului contract colectiv de muncă. Deşi discuţiile au demarat la începutul lunii trecute, au fost făcute foarte puţine progrese, spun unii muncitori. Potrivit acestora, patronatul ar fi refuzat, de asemenea, şi mărirea valorii tichetelor-cadou primite de salariaţi, aşa cum ceruse SAD.

O altă nemulţumire a muncitorilor, care datează de mai mulţi ani, constă în faptul că normele de muncă sunt considerate a fi prea grele, aproape imposibil de atins în timpul programului de muncă de opt ore.

Actualizare – Protestul de azi nu e nici pe departe primul care are loc spontan, la uzina Dacia de la Mioveni. Manifestări similare au loc aproape anual. Anul acesta a mai avut loc un protest în luna iulie, la secţia de Montaj a uzinei.

O parte dintre revendicările formulate de muncitori atunci, în speţă ritmul de muncă pe care unii l-au considerat „inuman de ridicat”, se regăsesc şi la protestul de azi.

Actualizare – Un alt motiv de nemulţumire a muncitorilor de la Dacia este faptul că aceştia se tem de creşterea gradului de robotizare al secţiilor uzinei, creştere care ar putea să-i lase pe unii fără loc de muncă. Din acest motiv, acum aproximativ doi ani şi jumătate (în martie 2019, mai precis) a mai avut loc un protest spontan în incinta secţiei de Presaj, dar lucrurile s-au calmat relativ repede.

sursa foto: captură video youtube

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....