Dl Gheorghe Buruiană, inginer de drumuri şi poduri, omul care a proiectat prima autostradă din România (Bucureşti-Piteşti) avertizează, de pe poziţia specialistului incontestabil, că drumul expres Craiova-Piteşti va fi „un genocid rutier”.
Avertismentul inginerului Buruiană a fost formulat, culmea ironiei, chiar într-o revistă („Drumuri şi Poduri”) editată sub patronajul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Concret, specialistul spune că viteza maximă cu care ar urma să se circule pe acest drum expres, 120 km la oră, este mult prea ridicată, având în vedere parametrii viitoarei şosele.
„Faptul că se prevede circulaţia cu viteze de 120 de kilometri la oră pe drumuri expres este o adevărată tentativă de genocid, transformă drumurile în cimitire. Nu este suficient spaţiu de siguranţă între maşini, pentru viteze mari. Nu că o spun eu, o spun legile lui Newton”, a notat dl Buruiană.
Lăţimea benzilor, insuficientă
Viitorul drum expres Craiova-Piteşti va avea o lăţime a fiecărei benzi de 3,5 metri. Destul pentru viteze maxime de 80, cel mult 100 km la oră. Pentru viteze de 120 km la oră, lăţimea benzii de rulare ar trebui să fie de minimum 3,75 metri, avertizează specialistul.
„… altfel, drumul pune în pericol viaţa participanţilor la trafic…totul este, de fapt, gândit greşit din start şi, ceea ce este mai grav, asemenea greşeli conduc… la creşterea numărului de accidente din cauza vitezei mari pe benzi înguste, mai zice inginerul Buruiană, citat de colegii de la Euro Oltenia Info.
Cum s-a ajuns, însă, ca ditamai Master Planul de Transport al României să fie conceput greşit, din start? Explică, clar şi pe înţeles, tot specialistul citat.
Secretar de stat la Transporturi, absolvent de Teologie, consilieri, fotomodele
„Ministrul de la vremea respectivă (Relu Fenechiu, PNL – n.r.) este inginer în construcţiile de maşini, nu face drumuri. Sigur, are subalterni care s-au ocupat de proiect.
Din păcate, acel secretar de stat care s-a ocupat de Master Plan este şi el de altă meserie (absolvent de Teologie – n.r.).
De asemenea, în Compania Naţională de Drumuri, consilierii care ar trebui, la rândul lor, să îl ajute pe secretarul de stat, sunt profesori de sport sau fotomodele, au alte meserii. Cine vreţi să proiecteze drumuri? Fotomodelele?”
Miniştri ai Transporturilor, absolvenţi de Drept
Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în perioada decembrie 2012-august 2013, atunci când a fost elaborată cea mai mare parte a Master Planului de Transport despre care vorbea inginerul Buruiană, e absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Politehnica ieşeană.
Specialist în strunguri, nu în construcţia de drumuri.
Succesorii săi la conducerea Ministerului Transporturilor, Ramona Mănescu (PNL, august 2013-martie 2013) şi Dan Şova (PSD, martie-iunie 2014) sunt ambii absolvenţi de Drept. Şova a mai absolvit, în plus, şi Istoria.
Evident, cei trei miniştri, sub conducerea cărora a fost elaborat, în bună parte, Master Planul de Transport al României, nu au nimic în biografie care să-i fi recomandat să conducă Transporturile.
Niciun pericol în viitorul apropiat
Revenind la situaţia creată de aceşti miniştri nepricepuţi în ale Transporturilor şi sesizată de inginerul Gheorghe Buruiană, putem sta, totuşi, liniştiţi, deocamdată.
Nu ne paşte niciun pericol iminent de a asista la „genocid rutier” pe drumurile expres ale ţării. Aceasta pentru că, teoretic, lucrările nu au demarat decât pe un singur tronson al unui singur drumul expres Craiova-Piteşti.
Şi acolo, mai mult teoretic, pentru că finanţarea drumului, în bugetul pe anul în curs, nu permite niciun fel de progres sesizabil.
De altfel, cei de la asociaţia „Pro Infrastructură” au şi comunicat faptul că termenul de finalizare al şoselei, anunţat de prim-ministrul Ludovic Orban, în speţă anul 2022, este unul „fantezist”.
sursa foto: CNAIR