Prognoză sumbră MedLife: „Vom avea 50.000 de cazuri de Covid raportate, pe zi, în două săptămâni. Real, 250.000”

Date:

Share post:

Petre Marcu, preşedinte şi fondator al lanţului de centre medicale private MedLife, a apreciat, într-un interviu acordat portalului de ştiri HotNews, că România se va confrunta, în următoarele două săptămâni, cu aproximativ 50.000 de cazuri noi de infectări cu Covid-19, pe zi.

Cifra reală, însă, potrivit estimărilor dlui Petre Marcu, ar urma să ajungă, la vârful valului 5, la nu mai puţin de 250.000 de infectpri pe zi, cifră care ar urma să scadă, apoi, de luna viitoare.

„Așa cum am anticipat încă de anul trecut, valul 5 al pandemiei va lovi România la jumătatea lunii ianuarie, când ne vom confrunta, din nou, cu zeci de mii de infectări zilnic. Practic creșterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacțiunilor de Crăciun și a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători.

Urmează să vedem o creștere și mai accelerată determinată de petrecerile organizate în noaptea dintre ani, creștere care va fi potențată și de intensificarea activității școlare. Având în vedere evoluția extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce privește prevalența tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate.

Și atenție, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puțin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat și studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban) sunt șanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni. În acest fel, se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă”, a declarat Petre Marcu, citat de HotNews.

Majoritatea noilor cazuri de infectare vor fi cu tulpina Omicron, cea mai contagioasă, cred specialiştii de la MedLife.

„… această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României și ne așteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susținut în această direcție”, a declarat biologul dr. Dumitru Jardan (foto sus), coordonatorul științific al studiului de secvențiere desfășurat de MedLife.

Vestea bună ar fi că, deocamdată, nu a fost dovedit faptul că tulpina Omicron provoacă forme grave ale bolii. Iar cei vaccinaţi împotriva coronavirusului şi infectaţi cu Omicron au făcut, cei mai mulţi, forme uşoare şi foarte uşoare ale bolii, unii fiind chiar asimptomatici.

Deocamdată, numărul zilnic de cazuri de infectare cu Covid-19 încă nu a atins nici pragul de 10.000 de infectări pe zi. Iar la nivel de judeţ, Argeşul stă chiar bine, fiind în scenariul verde.

sursa foto: HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular