Prof. univ. dr. Cristian Preda, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, fost europarlamentar, om cu studii postuniversitare la Sorbona şi cu doctorat în Ştiinţe Politice luat cu „summa cum laudae” la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, a publicat azi, pe site-ul revistei 22, un articol de analiză în care demonstrează, argumentat, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode (PNL) e doar maculatură calpă.
Faptul că ministrul Lucian Bode a plagiat niţel – 18% din lucrare, zic cei de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, după ce au verificat „opera” doctorului Bode – e cea mai mică problemă a lucrării graţie căreia acesta a obţinut titlul de doctor.
Analizând un pasaj din teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, profesorul Cristian Preda conchide: „Nicăieri altundeva în cuprinsul lucrării, lipsa discernământului nu e mai stridentă.
Autorul nu înțelege ce înseamnă alegerea unei definiții de lucru a securității energetice: el enumeră unsprezece definiții, pe care le reproduce în engleză, apoi în traducere română, după care afirmă că fiecare utilizator se oprește la una dintre ele „în funcție de factori și elemente” (p. 21).
Avem de-a face cu o ilustrare desăvârșită a analfabetismului funcțional: Bode nu procesează ce citește”.
„Nivelul prelucrării informației e dezolant. Atunci când își propune să deslușească – însă tot prin simplă copiere – definiția termenului „securitate” (fără specificul dat de domeniul energiei), aspirantul la titlul de doctor citează mai întâi o banalitate semnată Ionel Nicu Sava – securitatea se referă fie la putere, fie la pace –, și abia apoi folosește fragmente extrase din autori clasici ai domeniului, precum Barry Buzan ori Francis Fukuyama (pp. 11-12), ca și cum aceștia ar fi lămurit ce voia Ionel Nicu”, mai notează prof. univ. dr. Cristian Preda.
Abundență de prostii în lucrare
În plus, potrivit analizei profesorului Preda, prostiile abundă în lucrare: „În privința surselor online, Bode menționează data când au fost consultate, dar nu mereu. Pe lângă cele din bibliografie, analiza anti-plagiat făcută la UBB a identificat 271 de surse online. Unele dintre acestea sunt surprinzătoare: un site e al unei asociații care propune adoptarea unor copaci sau fabricarea de sacoșe (www.viitorplus.ro), iar un altul aparține unei asociații care promovează donarea de celule stem (www.prostemcell.ro)”.
Şi nu-s acestea singurele tâmpenii din aşa-zisa lucrare de doctorat. Cea mai spumoasă e faptul că „doctorul” Lucian Bode confundă (la pagina 101), un politolog, economist şi scriitor american, pe nume Francis Fukuyama, cu oraşul japonez Fukushima.
De aşa ceva n-au fost capabile nici măcar Viorica Dăncilă sau Gabriela Zoană.
Concluzia profesorului Cristian Preda: „… cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri.
Ele vădesc un nivel de abilități intelectuale care nu ar îngădui, în opinia mea, nici măcar obținerea unei note de trecere la un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale”.
Vă recomandăm să lecturaţi (aici) analiza făcută de prof. univ. dr. Cristian Preda asupra lucrării de doctorat a ministrului PNL Lucian Bode. Merită fie şi numai pentru a înţelege cât de proşti şi de inculţi sunt „doctorii” care conduc România.
sursa foto: Facebook/Lucian Bode