Josef Hornegger, reprezentant în România a asocierii dintre companiile Swietelsky (Austria), Wiebe Holding GmbH & Co. KG şi Takenaka Europe (ambele, din Germania) a recunoscut azi, că a dat mită fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, pentru ca firmelor numite să li se încredinţeze contractele de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată, situate între Bucureşti şi Constanţa.

Herr Hornegger a mai recunoscut şi comiterea a două fapte de complicitate la dare de mită și complicitate la cumpărare de influență.

„În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă (Swietelsky – n.r.), în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată (Bucureşti-Constanţa n.r.) care fusese deja realizată de aceeași companie.

Şpaga era de 10% din contract

Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Națională de Căi Ferate “CFR“ – S.A. – C.N.C.F.R.), a informat DNA.

Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe

Anchetatorii DNA mai informează că, „în perioada 2009-2013, Josef Hornegger, directorul reprezentanței din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea și plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii români implicați în deblocarea plăților sau care le puteau influența”.

„Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanțe și Transporturi, după cum urmează:

– suma totală de 1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să își îndeplinească atribuțiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în așa fel încât să asigure, pe de o parte, finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța și, pe de altă parte, finanțarea necesară plății TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul București –Câmpina.
– suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanțe, Vlădescu Sebastian, în același scop
– suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța.
În schimbul contribuției sale la săvârșirea faptelor de corupție, inculpatul a obținut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.

Prin prezentul acord, s-a solicitat instanței de judecată confiscarea sumei sus menționate, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparține inculpatului Hornegger Josef.

De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra a 45 de părți sociale pe care inculpatul le deține în cadrul a două firme.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Hornegger Josef a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, mai arată DNA.

Fostul deputat Boureanu, acuzat că a primit şi el şpagă austriaco-nemţească

Anul trecut, DNA a pus sechestru până la concurența sumei de 15.096.000 euro și indisponibilizate bunuri de în valoare 1.973.140 euro în dosarul mitei la CFR.

DNA i-a acuzat în aprilie pe fostul ministru Sebastian Vlădescu, fostul şef Eximbank, Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul deputat PDL, Cristian Boureanu (foto sus) şi alţi doi demnitari că au primit mită de la o firmă străină care reabilita calea ferată Bucureşti – Constanţa pentru a garanta plăţile din contract.

Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanţelor în guvernele Tăriceanu şi Boc şi a fost naş de cununie a lui Cristian Boureanu.

Acesta din urmă a fost ales deputat PDL de Argeş în anul 2004 şi reales patru ani mai târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here