Piteştiul vrea să devină „smart city” până în 2023. Nu e nicio glumă

Date:

Share post:

Primăria Municipiului Pitești a organizat astăzi, la sediul Filarmonicii din Pitești, primul atelier de lucru (workshop) pentru elaborarea strategiei Pitești Smart City, la care au participat reprezentanți ai administrației publice, ai mediului de învățământ si academic, ai mediului de afaceri și ai societății civile. 

Strategia este elaborată în perioada 26 iunie – 26 noiembrie 2019, în baza Contractului de servicii nr. 29858/ 25.06.2019, atribuit de Primăria Municipiului Pitești companiei de consultanță Ramboll South-East Europe.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a defini viziunea și misiunea orașului Pitești, privind transformarea sa într-un oraș inteligent și de a trasa direcțiile prioritare de acțiune pentru următorii ani, pornind de la contextul local, cu nevoile, potențialul și aspirațiile prezente și viitoare și de la integrarea conceptelor avansate și a soluțiilor tehnologice și verzi în planificarea strategică a dezvoltării orașului. 

La workshop-ul din 30 iulie, au fost dezbătute rezultatele analizei situației existente, ariile pentru inovare identificate, domeniile prioritare ce vor fi abordate în elaborarea strategiei Smart City și s-au inițiat trei grupuri de lucru pe tematicile cheie: turism-cultură-patrimoniu, planificare și mobilitate urbană, respectiv digitalizarea sistemelor și serviciilor din administrația publică.

Evenimentul a fost moderat de domnul Marius Bostan, inițiator al Dezbaterii Naționale Smart City și al inițiativei Alba Iulia Smart City, fost Ministru al Comunicațiilor si Tehnologiei Informației, care a prezentat publicului trendurile tehnologice și exemple de succes ale unor autorități locale din România, care au ales accelerarea dezvoltării durabile prin initiațive de tip Smart.


Directorul general al companiei de consultanță Ramboll South East Europe, domnul Silviu Stoica, a prezentat viziunea companiei Ramboll cu privire la conceptul strategic Smart City și l-a ilustrat cu exemple de succes din întreaga lume, în care Ramboll ajută clienții să își atingă obiectivele de dezvoltare durabilă, bazându-se pe competențe globale multi-disciplinare și adresând eficient provocările locale, o abordare integrată și urmând mega-trendurile de transformare: digitalizare, mobilitate, liveability, schimbările climatice și durabilitate.

„Strategia Pitești Smart City ne va oferi nu doar direcțiile, ci și cadrul și mecanismele necesare pe care să le implementăm mai departe într-un proces asumat, participativ și viabil, alături de toți cei care formează sau interacționează cu comunitatea noastră, pentru a ne atinge țelul de a construi o identitate nouă a orașului, cu un climat urban animat, cu o infrastructură prietenoasă și inteligentă, cu un grad sporit de confort, siguranță și atractivitate pentru cetățeni, turiști, investitori și diaspora piteșteană”, a declarat domnul Sorin Apostoliceanu, viceprimarul municipiului Pitești, care, la finalul acestui workshop, a inițiat Declarația Pitești Smart City, semnată de cei prezenți la eveniment. 

Prin această Declarație, Municipiul Pitești își propune aderarea la comunitatea Smart Cities, realizarea atributelor de Smart City până în anul 2023 și obținerea recunoașterii publice în acest sens. 

Totodată, membrii semnatari au decis înființarea unui Comitet Strategic Pitești Smart City, cu obiectivul și misiunea de a contribui la implementarea și revizuirea periodică a planului strategic Pitești Smart City.

Următorul workshop va fi organizat pentru validarea strategiei Pitești Smart City, înainte de lansarea sa publică in noiembrie.

Până aici, toate bune şi frumoase, numai că trebuie spus că, faţă de Alba Iulia, care e deja un smart city, la Piteşti sunt foarte multe de făcut. Asta ca să fim eleganţi în exprimare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular