Primarul Piteştiului, Cristian Gentea, a dat azi un semnal clar că e decis să facă ordine în domeniul construcţiilor imobiliare din oraş, care, pe ici, pe colo, pare-se că au cam luat-o razna.

În acest sens, dl Gentea a emis azi un comunicat de presă belicos de-a binelea, prin care se arată dispus să nu (mai) tolereze nicio ilegalitate în domeniul contrucţiilor. Ca pe vremea lui Vlad Ţepeş, nu altceva. Iată misiva respectivă:

„Nerespectarea autorizației de construire va duce la demolarea construcțiilor ilegale, în Pitești!

Serviciul Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei și Poliția Locală au fost solicitate de către primarul Cristian Gentea, în urma unei sesizări primite din partea cetățenilor, să facă verificări în teren privind respectarea prevederilor legale în cazul clădirii aflate în construcție pe strada Nicolae Iorga, zona Tancodrom.

Ajunși la fața locului, primarul Piteștiului și polițiștii locali au constatat că dezvoltatorul, Florian Construct Invest Concept SRL, nu a respectat autorizația de construire existentă, ce datează din iunie 2021 și prevede construirea unei locuințe uni-familiale.

Clădirea aflată în construcție se încadrează la categoria locuințelor colective, fiind dimensionată și structurată conform unui bloc. Pentru o astfel de construcție, este nevoie de realizarea unui Plan Urbanistic de Detaliu, aprobat de către Consiliul Local, înainte de începerea lucrărilor. Este prevăzută, de asemenea, obligativitatea legală a existenței unei platforme de colectare a deșeurilor, a locurilor de parcare necesare și a spațiului verde, toate acestea fiind cerute de legislația în vigoare pentru o astfel de clădire.

Prin urmare, vor fi aplicate, în cazul de față, prevederile legale pentru oprirea lucrărilor și aducerea construcției la forma prevăzută de autorizația primită, cea pentru locuință, nu clădire colectivă, dezvoltatorul fiind nevoit să dărâme construcția ilegală. Amenda pentru acest tip de încălcări ale legislației este între 10.000 și 100.000 de lei.

Primarul municipiului Pitești a dispus, astăzi, începerea controalelor pe toate șantierele clădirilor colective din municipiu. Cetățenii care au cunoștință de situații similare din punct de vedere al nerespectării legislației pot trimite sesizări, în acest sens, pe adresa de e-mail a Primăriei Pitești: primaria@primariapitesti.ro”

Să-l ajutăm pe dl Gentea

Poţi să nu rezonezi la un astfel de demers, plin de onestitate, al primarului Gentea? Nu poţi. Aşa că îi semnalăm aici – o facem şi la adresa de email indicată – o posibilă problemă de acest fel. E vorba de imobilul numit Hermes Nord Residence, de pe strada Mircea Eliade din cartierul Găvana, unde există nişte suspiciuni privind respectarea prevederilor legii care reglementează autorizarea construcţiilor (Legea 50/1991).

Locurile de parcare, prevăzute a fi la parterul blocului (a se vedea imaginea de sus) au dispărut. În locul lor au fost construite spaţii locative

Din câte ştim, e vorba acolo chiar de mai mult decât simple suspiciuni, dat fiind faptul că pe rolul instanţelor există deja două procese. Însă, până ce instanţele se vor fi pronunţat, nu detaliem acest aspect.

Ce putem detalia, însă, e un aspect vizibil cu ochiul liber, chiar şi de cei profani în ale certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construcţie şi altele asemenea.

Apartamente în locul locurilor de parcare

Însă, acele locuri de parcare lipsesc în realitate; firma respectivă, Hermes Nord Residence SRL, a construit apartamente (garsoniere?), în spaţiul unde ar fi trebuit să fie parcarea.  Fără îndoială, un control de anvergura celui făcut azi pe şantierul unde construieşte Florian Construct Invest Concept SRL, efectuat la Hermes Nord Residence, ar putea lămuri dacă e sau nu ceva în neregulă acolo.

Mai ales că, din câte ştim, Inspectoratul de Stat în Construcţii Argeş ar fi găsit nişte abateri de la legislaţie, nu cu multă vreme în urmă.

Aici ar fi trebuit să fie locuri de parcare

Aşteptăm, deci, cu interes poziţia Primăriei faţă de chestiunea relatată aici. Ca şi pe cea a firmei Hermes Nord, pe adresa căreia am trimis o solicitare de lămuriri la care, încă, nu am primit răspuns.

Să mai spunem doar că în breasla „dezvoltatorilor” imobiliari, cum le place lor înşile să-şi spună, există destule suspiciuni că nu toţi sunt trataţi că aceeaşi oca de municipalitate, asta ca să ne exprimăm elegant. Dar astea ar putea fi doar „răutăcisme”, vorba lui Gigi Becali. Despre subiectul tratat aici, aproape sigur, vom mai scrie.

surse foto: Facebook/Hermes Nord Residence, ArgeşulOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here