Primăriţa din Câmpulung, Elena Lasconi, ofense de neiertat aduse boierului Neacşu, lui Guttenberg şi limbii române

Date:

Share post:

Distinsa doamnă Elena Lasconi, primăriţa municipiului Câmpulung, izbuteşte, din când în când, să-şi mai dea cu stângul în dreptul, etalând carenţe grave de minimă cultură generală.

Noi o suspectam că ştie, totuşi, mai multă carte decât, spre exemplu, un Budăi sau o Dăncilă, dar dna Lasconi ne-a obligat, zilele trecute, să ne reconsiderăm niţel părerile.

Iată şi de ce: cu prilejul nopţii muzeelor, fosta vedetă PRO TV titra, pe pagina sa de Facebook: „Noaptea muzeelor rules la Câmpulung”, pentru ca, un rând-două mai jos, să cugete cam aşa: „Vrei scrisoarea lui Neacşu proaspăt ieşită dintr-o tiparniţă sec VI….Ai!”

Dincolo de exprimarea cam poticnită, să scrii că scrisoarea boierului Neacşu datează din secolul al VI-lea, când, de fapt, anul acesta serbăm o jumătate de mileniu de la redactarea acestui document, temelie şi reper pentru limba română scrisă, e impardonabil. Scrisoarea aia, doamnă primar, datează din 1521, deci din secolul al XVI-lea, nu din al VI-lea. Chestia asta se învaţă la şcoala generală.

Iar englezismul ăla, „rules”, stă ca nuca-n perete alături de numele boierului Neacşu din Câmpulung.

Interesant e că doamna primar Elena Valerica Lasconi a bănuit, pe undeva, că scrisoarea boierului Neacşu către judele Braşovului nu avea cum să iasă din vreo tiparniţă de secol VI, din simplul motiv că Johannes Guttenberg, inventatorul tiparului, s-a născut abia vreo 800 de ani mai târziu.

Greșeala mai mică a fost ”corectată” cu una mai mare

Aşa că, după vreo două ceasuri, şi-a editat postarea plină de prostii, adăugând, în schimb, o alta, şi mai mare: după editare, documentul atribuit boierului Neacşu ar data din secolul al XVIII-lea. Eh, aşa mai merge, a venit ceva mai aproape de adevăr, dar tot pe lângă el rămâne dna primar de Las Fierbinţi.

Dincolo de glumă, ni se pare stupefiantă incultura grosieră etalată de primăriţa Câmpulungului, mai ales c-a fost jurnalistă PRO TV mai bine de două decenii. Şi a mai fost şi „trainer” pentru alţii, tot la PRO TV.

Când scriitorul şi publicistul Nicolae Badiu scria despre dna Lasconi, acum câteva luni, că nu-i altceva decât poleială inconsistentă, zarvă agresivă şi conglomerat de forme fără fond, credeam că exagerează şi că e prea sever. Acum… ce-ar mai fi de zis? Poate doar că dl Badiu a fost indulgent.

surse foto: Facebook/Elena Lasconi alege Câmpulung

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Kevin Doukouré, mijlocaș ivorian campion cu Farul, legitimat de FC Argeș

Kevin Doukouré, un mijlocaș central campion cu Farul Constanța,...