După ce repetatele stropiri cu insecticid par să nu fi avut efectul scontat de municipalitate, Primăria Piteşti a decis să treacă la folosirea stropirilor din avion pentru combaterea tradiţionalilor tigri ai platanului, a căpuşelor, ţânţarilor şi altor insecte.

Astfel, „miercuri, 28 iulie, joi, 29 iulie și vineri, 30 iulie, se vor executa servicii de dezinsecție, prin aviotratament, pentru combaterea populațiilor de insecte vectoare de maladii transmisibile și generatoare de disconfort”, a informat Primăria.

„Pentru această acțiune urmează a fi utilizate avioane de tip AN-2 cu pulverizare aeriană de substanță pentru dezinsecție.

 Acțiunea de dezinsecție are următorul program:

• miercuri, 28.07.2021, între orele 6 și 9, reluată cu încă o trecere în intervalul orar 20 – 21;

• joi, 29.07.2021, între orele 6 și 9, a doua trecere având loc în intervalul orar 20 – 21;

• vineri, 30.07.2021, începând cu ora 6, până la ora 9, prima trecere fiind reluată în intervalul orar 20-21.

Trecerea din a doua parte a zilei se efectuează doar dacă temperaturile nu sunt foarte ridicate. Stropirile vor fi efectuate de Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Pitești, care va folosi pentru dezinsecție substanța Biotrin Plus”, a mai infomat municipalitatea.

Biotrin Plus e un insecticid care conţine deltametrină, un compus organic pe bază de brom şi azot (mai conţine, în moleculă, carbon, oxigen şi hidrogen) avizat pentru a fi folosit ca insecticid în majoritatea ţărilor europene, inclusiv la noi.

Avionul folosit la stropiri, AN 2, e unul dintre primele avioane ieşite din mâna constructorului Oleg Antonov, fiind fabricat pentru prima dată în 1947. De atunci şi până în 2001, când producţia a fost oprită, au fost fabricate aproximativ 20.000 de aparate AN 2. La noi în ţară, AN 2 a fost folosit pe scară largă de Armata Română, de fosta Aviaţie Sanitară Aviasan, şi mai e folosit şi acum în agricultură sau la stropiri cu antidăunători.

În imagine, un avion AN 2 stropind o cultură agricolă în Marea Britanie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here