Peste aproximativ două săptămâni (în data de 5 martie), la Geneva în Elveţia îşi va deschide porţile tradiţionalul Salon Auto. Prilej cu care grupul Renault a anunţat că va prezenta un concept car Dacia, care va fi prima maşină Dacia 100% electrică din istoria mărcii.

Deşi, nu cu mult timp în urmă, directorul general al Daciei, Christophe Dridi, dădea asigurări că Dacia va produce, iniţial, o versiune hibrid, urmând ca abia apoi să treacă la un model integral electric, francezii a trebuit să grăbească apariţia primei Dacii electrice.

I-au obligat câteva lucruri care ţin de conjunctura economică a momentului: grupul Renault a înregistrat pierderi anul trecut, pentru prima dată după mai mulţi ani, iar vânzările modelelor Renault şi Dacia au cunoscut un regres considerabil.

În plus, presiunile legislative privind reducerea poluării au devenit din ce în ce mai mari.

Prin urmare, grupul francez a luat decizia să grăbească apariţia primei Dacia electrice.

Se ştie, deocamdată, că va fi un model bazat pe deja cunoscutul Renault K-ZE, produs şi comercializat în China încă de anul trecut. Acesta e dotat cu un motor electric de 44 CP, alimentat de o baterie litiu-ion cu o capacitate de 26,8 KWh.

Probabil, opţional, vor fi disponibile şi baterii cu capacitate mai mare.

Sunt nişte cifre modeste, dar şi preţul viitoarei Dacia electrice va fi unul pe măsura performanţelor. Presa auto speculează că acesta nu va depăşi 15.000 de euro, incluzând aici şi bonusurile oferite prin programele Rabla, Rabla Plus etc.

Să nu omitem, totuşi, că Dacia electrică pe care o vor putea vedea vizitatorii Salonului Auto de la Geneva e doar un prototip, un concept-car.

Versiunea de serie va putea fi oferită la vânzare, cel mai devreme, spre finele anului viitor şi va avea diferenţe notabile faţă de prototipul numit de Renault „Dacia Urban City”.

În imagini, modelul Renault K-ZE, pe care se va baza noua Dacia electrică Urban City.

surse foto: Car Magazine, Insidevs

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here