Aseară, prim-ministrul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie pe ministrul USR al Justiţiei, Stelian Ion, căruia i s-a reproşat că ar fi fost „ineficient”, adâncind, astfel, şi mai mult criza guvernamentală profundă care pare să fi cuprins ţara. De fapt, nici măcar nu nu se mai poate vorbi serios despre vreo Coaliţie, câtă vreme partidele care o compun sunt într-un război făţiş unul contra celuilalt şi toate împotriva lor însele.

Practic, România, la ora actuală, nu mai e o ţară guvernată. Nu c-ar fi fost cine ştie ce guvernare până acum.

Prim-ministrul Cîţu „joacă” cu agresivitatea lui Bumbescu de pe vremuri: rupe tot, în nestăvilita-i dorinţă de a câştiga şefia PNL; totul, cu blagoslovenie de la preşedintele Iohannis, care-l ţine în braţe cu obstinaţie. Discuţiile despre eliminarea pensiilor speciale s-au diluat de tot în retorica liderilor liberali, ajungând de la „le tăiem în 30 de zile”, apud Rareş Bogdan, la refuzul oricărui demers în acest sens.

Avea dreptate colegul Cristian Pantazi, de la G4Media, în editorialul său de ieri: … discursul pro-justiție și anti-corupție al lui Klaus Iohannis și al PNL a fost doar o imensă ipocrizie, o metodă cinică de a atrage voturile anti-PSD. Iohannis a rămas… un politician care are oroare de Justiție, mai ales de când soția sa a fost chemată să dea declarații în dosarul caselor.

Iar PNL nu e cu mult diferit de PSD în ceea ce privește atitudinea față de justiție. Cu câteva excepții la centru și în teritoriu, PNL e un partid profund nereformat, dominat de baroni rapace, oameni pentru care o justiție independentă e o amenințare existențială. În toată această ecuație, Florin Cîțu este arma perfectă. Un personaj venit de nicăieri, cu un sprijin obscur, perfect dispensabil, care poate dispărea și mâine din politică fără să provoace regretul cuiva”.

Cei de la USR-PLUS par să aibă măcar bune intenţii, dar nici acele bune intenţii (desfiinţarea secţiei speciale, eliminarea pensiilor speciale) nu au cum fi puse în practică cu parteneri gen Cîţu, Orban sau Kelemen Hunor.

USR-PLUS a ameninţat că nu va mai continua să fie parte a Coaliţiei de la Putere, dacă premier va fi în continuare Florin Cîţu. Aparent, liberalii va trebui să aleagă între dl Cîţu şi parteneriatul cu USR-PLUS. Primul riscă să ia un cartonaş roşu, lucru care n-ar supăra foarte multă lume.

Situaţia însă e mai complicată, există multe alte scenarii posibile, care includ compromisuri pe care cu greu ni le putem imagina.

Cert e doar că populaţia e jefuită prin facturile de electricitate şi gaz, pauperizată prin creşterea fără precedent a preţurilor, dar oamenii n-au ce aştepta de la un guvern al cărui premier nu ştie cât costă o pâine sau al cărui ministru de Finanţe habar n-are care-i salariul minim pe economie.

În comparaţie cu acest domn Cîţu (într-o vreme era crezut tehnocrat; viaţa a arătat, însă, că e doar un cotonogar fără scrupule), Viorica Dăncilă poate părea chiar simpatică. Aici am ajuns, după nici un an de guvernare de „dreapta”. Trist…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here