Miercuri, 22 ianuarie 2020, începând cu ora 12, va avea loc în sala de conferințe a Conacului Goleștilor un eveniment constând în prezentarea filmului documentar Expedițiile Memoriei și lansareacărții Homo Moldovanus Sovietic. Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM (1924-1989), ambele aparținând istoricului și deputatului basarabean Octavian Țîcu.

Acesta este cercetător-coordonator, doctor în Științe Istorice la Institutul de Istorie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universității de Stat din Moldova, autor și coautor a 10 cărți, a peste 100 de articole ştiinţifice şi peste 200 de articole de presă pe probleme de istorie, ştiinţe politice şi relaţii internaţionale.

Lansarea de carte va fi însoţită de o lecție publică, predată cu mult har de Octavian Țîcu.

Homo Moldovanus Sovietic a fost conceput ideologic pe coridoarele Kominternului, realizat în practică de cabinetele puterii de la Harkov (capitala Ucrainei sovietice până în 1933) şi Moscova, iar „etnogeneza” sa a fost asistată nemijlocit de Iosif Stalin, care în anul 1924 a dispus formarea RASS Moldoveneşti împotriva României.

Homo Moldovanus trebuia să fie de preferinţă un anti-român sau cel puţin refractar la tot ce e românesc, convins de faptul că este altceva decât român și apărut înaintea românului, puţin educat, vorbitor de limbă „moldovenească” amestecată cu rusisme, anti-european și prin extindere anti-occidental, predispus spre îndoctrinare, deznaţionalizare, rusificare şi sovietizare, preferând cu uşurinţă limba rusă ca mijloc de comunicare în alte circumstanţe decât cele legate de baştina sa, pătruns de un complex de inferioritate faţă de ruşi sau cei vorbitori de limba rusă, complex compensat prin adularea şi acceptarea formelor imperiale şi culturale de sorginte sovietică, mândru de ideea apartenenţei la marea „supraputere” sovietică.

După acest moment va avea loc și proiecția filmului documentar Expedițiile Memoriei, la realizarea căruia a participat și invitatul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here