PressHub, serie de materiale video despre dezinformare şi Ucraina. Gazdă: Răzvan Chiruţă. Interviurile, parte a unui proiect european

Date:

Share post:

Poveşti de acum din Ucraina, de la luptători din război, dar şi poveşti din istorie: Genocidul din perioada lui Stalin sau „Revoluţia demnităţii” din Ucraina, din 2014.

Sunt subiectele unei serii de materiale video realizate de site-ul PressHUB (reţea de presă locală dezvoltată de Freedom House, din care face parte şi site-ul nostru), pe care Paginademedia.ro le prezintă în continuare. Gazdă este Răzvan Chiruţă, redactor-şef PresHub.

PressHub explică ideea celor trei interviuri:

– Aproximativ 100.000 de ucraineni au decis să rămână în România. După ce războiul se va termina, unii dintre ei vor continua să locuiască aici. În acest context, ar putea exista o ciocnire a culturilor în anii următori.

„Înainte de război, românii nu erau foarte deschişi faţă de ucraineni, din cauza animozităţii istorice, dar şi a manipulărilor din spaţiul virtual. Acum, trebuie să învăţăm să trăim unul cu celălalt.

Convieţuirea împreună în pace este posibilă numai dacă ne cunoaştem, doar dacă înţelegem culturile şi obiceiurile celuilalt.

Materialele PressHub au fost realizate în cadrul proiectului european Science+. Acest proiect reuneşte jurnalişti din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România. Science+ este dezvoltat de Free Press for Eastern Europe (Cehia) şi Free Press Unlimited, pentru a creşte calitatea jurnalismului de ştiinţă.

„O societate sănătoasă nu poate există fără ştiinţă. Ultimii ani – marcaţi de pandemia de COVID-19 şi de războiul informaţional declanşat de Rusia înaintea celui cu arme – ne-au arătat că o societate sănătoasă nu poate există fără jurnalism de calitate şi fără un public bine informat. Informat corect“, au explicat iniţiatorii proiectului Science+.

Cele trei episoade PressHub

În primul episod, PressHUB a prezentat Holodomorul, genocidul prin înfometare comis de Stalin în Ucraina, în 1932-1933. Poveşti cutremurătoare au fost spuse, în exclusivitate, de o supravieţuitoare a Holodomorului, care astăzi are 89 de ani şi trăieşte, la Kiev, al doilea război din viaţa sa.

În acelaşi material, istoria oficială a genocidului a fost prezentată de istoricul Armand Goşu.

În episodul al doilea, PressHUB a prezentat „Revoluţia demnităţii” din 2014, care a pornit de la dorinţa ucrainenilor de a adopta valorile Uniunii Europene. 

Au povestit despre ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani – peste 100 de oameni au murit atunci, o ucraineancă azi refugiată în România, care a participat deşi avea 15 ani, şi un activist danez, care i-a ajutat pe răniţii din confruntările cu poliţia Berkut. Istoria oficială a Euromaidan a fost prezentată de istoricul Cosmin Popa.

În episodul al treilea, PressHUB a prezentat mărturii ale unor oameni care luptă astăzi, cu arma în mână, pe frontul deschis în Ucraina de Rusia. 

Jurnaliştii din şase ţări combat dezinformarea pe teme medicale şi despre UcrainaAu vorbit despre prezentul crunt o activistă care azi ajută la Kiev pe cei a căror viaţă a fost zguduită de război şi o femeie militar, care luptă pe front împotriva ruşilor.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...