PressHub: Liliana Nechita, despre viaţa amară a „badantelor” românce din Italia, într-un interviu memorabil

Date:

Share post:

De ani de zile, Italia, alături de Spania a devenit una dintre destinaţiile favorite a compatrioţilor noştri plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune decât cea de acasă.

„Liliana Nechita trăiește de 15 ani în Italia și este un apărător activ al drepturilor românilor care muncesc în această țară. A devenit cunoscută după ce a publicat, în 2014, „Cireșe amare”, o carte în care vorbește despre badante, femeile care îngrijesc bătrâni în peninsula italiană”, se menţionează într-un articol publicat pe portalul PressHub, reţea de presă din care şi Argeşul Online face parte.

Pentru Liliana Nechita, cireşele amare au fost doar începutul unei cariere scriitoriceşti încununată, deja, de succes. A mai publicat, ulterior, alte trei volume: Împărăteasa (2017), ambele traduse în Italia, Păpușa din noroi (2020), iar recent Pâine cu ceva.

Ultimul volum semnat de Liliana Nechita, apărut la editura Humanitas

Jurnalista Ionela Doboş a stat de curând de vorbă cu dna Nechita şi a realizat un amplu interviu, publicat pe PressHub.ro, din care spicuim mai jos răspunsul scriitoarei la întrebarea „de ce pleacă românii din ţară”?

„Se pleacă și pentru că există prea multă bădărănie, violență verbală, acoolism. Multe femei pleacă efectiv pentru a scăpa de soți violenți.

Mulți pleacă pentru că au rude în afara țării, e suficient să plece o singură dată în vizită, să vadă cu ochiii lor că se poate trăi și frumos. Apoi hotărăsc să nu mai înfrunte nămolul străzilor neasfaltate de la țară sau sărăcia din micile orașe de provincie.

Liliana Nechita

Se pleacă și pentru a avea oportunități de carieră profesională, fără a fi nevoit să dai șpagă sau să te înscrii în vreun partid victorios în alegeri, care să pună proptele… se pleacă din disperarea de a nu-ți irosi viața într-un cerc vicios”.

Citiţi aici interviul cu Liliana Nechita, despre amarul din vieţile românilor plecaţi la muncă în Italia. În imaginea de sus, autoarea, în mijloc, la lansarea unuia dintre volumele sale.

surse foto: PressHub, Institutul Cultural Român, Editura Humanitas

Vizite2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Creşte numărul cazurilor de infectare cu Covid. Masca ar putea reveni în actualitate

Numărul de cazuri de infectare cu Covid a crescut,...

Poliţia Argeş i-a amendat pe ciobanii care nu şi-au microcipat câinii de la stână

În cadrul unei acţiuni poliţieneşti dessfăşurate ieri şi alaltăieri,...

Dezinformarea prin presă, combătută cu ajutorul inteligenţei artificiale

"Un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,...

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...