Președintele SUA, Donald Trump, a suspendat toate ajutoarele militare pentru Ucraina, au transmis azi agențiile internaționale de presă.
Foarte probabil, decizia a fost luată după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat semnarea unui acord înrobitor cu SUA, prin care Ucraina cedează Americii o bună parte din resursele sale minerale. Zelenski a refuzat pentru că țara sa nu primea nicio garanție de securitate, în schimbul mineralelor sale valorând circa 500 de miliarde de euro.
Suspendarea sprijinului militar american pentru Ucraina vizează toate echipamentele militare americane care nu au ajuns în țara vecină. Inclusiv armamentul aflat în mijloace de transport aerian sau naval sau care așteaptă în tranzit spre Ucraina.
Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal, citat de HotNews, a mulțumit SUA pentru cei trei ani de sprijin al eforturilor sale de a se apăra împotriva agresiunii ruse. Șmîhal a mai adăugat că Ucraina e pregătită să semneze un acord de pace, dar că acesta trebuie să menționeze că Ucraina e o victimă și că trebuie, de asemenea, să existe o pedeapsă pentru agresor, Rusia.
800 de miliarde de euro pentru reînarmarea Europei
Pe de altă parte, tot azi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat demararea ReArm Europe, un plan masiv de reînarmare a Europei.
ReArm Europe prevede, în esență, alocări masive, de 800 de miliarde de euro, pentru reînamrmarea statelor membre UE.

Potrivit ReArm Europe, statele membre vor putea crește cheltuielile pentru apărare fără a duce la declanșarea procedurii de deficit excesiv.
O bună parte din aceste 800 de miliarde de euro (în speță, 150 de miliarde) va putea fi folosită pentru pentru investiții de apărare ca apărare antirachetă, sisteme de rachete, drone, sisteme antidronă etc. Aceste echipamente vor putea fi achiziționate pentru a fi livrate Ucrainei.
În afară de acest plan european, mai multe alte state membre ale UE au anunțat alocări bugetare majorate pentru apărarea proprie.
sursa foto: Facebook/Donald Trump, Comisia Europeană