Președintele  Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, a trimis un mesaj public dedicat tuturor femeilor, astfel încât acestea să aibă acces la informații corecte și utile privind vaccinurile ]mpotriva coronavirusului. De asemenea, având în vedere faptul că au tot circulat teorii conspiraționiste referitoare la vaccin, care au împiedicat imunizarea masivă a românilor ]mpotriva Covid-19, astfel de informații, provenite direct de la medici sunt mai mult decât benefice.

Una dintre teorii spune că vaccinarea afectează fertilitatea. Medicii combat acest zvon și, mai mult decât atât, încurajează inclusiv femeile însărcinate să se vaccineze și să nu aștepte până la naștere.

“Nu amânați vacinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, este mesajul prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu (foto).

Se pare că serul, după cum spune medicul însuși, are mai multe beneficii pentru gravide, printre care scăderea riscului de naștere prematură, precum și protecția nou-născutului de anumite afecțiuni. Medicii au observat că femeile care se vaccinează în timpul sarcinii dau naștere unor copii cu imunitatea extrem de puternică. Anticorpii se vor menține în corpul celor mici și prin alăptare, informează medicul.

De asemenea, printre alte descoperiri ale specialiștilor referitoare la beneficiile vaccinării în timpul sarcinii sunt și:

1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.

2. Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori

3. Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital e 10 ori

4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori

5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.

6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.

7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala Covid, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.

Aceste informații transmise în mediul online de către Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România vin ca un răspuns pentru toate femeile care-și manifestau reticența în fața vaccinării.

Afectarea fertilității sau a copilului (în timpul sarcinii) au fost teorii combătute de foarte mult timp de majoritatea medicilor și a specialiștilor, însă mentalitatea românească care tinde spre fantastic este mult prea puternică. Ceea ce este demonstrat, însă, este că infecția cu Covid-19 poate afecta fertilitatea, deci în niciun caz așa cum s-a transmis, fals, ca la “telefonul fără fir”.

Despre această problemă vorbea și medicul Mihai Craiu în urmă cu puțin timp, pe pagina pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii. Acesta atrăgea atenția asupra faptului că, din acest punct de vedere, istoria este una repetitivă: în urmă câțiva ani apărea serul care ținea departe infecția cu HPV care provoacă 99% dintre cazurile de cancer de col uterin. Conspiraționiștii au scos atunci teoria infertilității, ceea ce a avut consecințe tragice – mii de femei au murit de maladia groaznică.

Despre nașterea falselor informații, medicul Mihai Craiu notează pe pagina sa de socializare:

“Cum e cu fertilitatea?

De unde a venit povestea?

De la o proteină numită sincițina-1, proteină necesară tuturor mamiferelor pentru dezvoltarea și funcționarea placentei.Cineva a observat că sincițina-1 are în comun cu proteina spike a noului coronavirus o secvență de aminoacizi. Și a concluzionat, acea persoană, că anticorpii anti-spike vor distruge sincițina-1 din placentă.

Oare așa să stea lucrurile?

Păi nu prea!

Căci proteina spike și sincitina-1 au în comun o secvență de 4 (patru) aminoacizi. Iar sincițina-1 are în total 538 aminoacizi. Este o asemănare extrem de mică pentru a putea imagina o fixare robustă a anticorpilor anti-spike în fix acel loc. Pur și simplu e imposibil biologic. Imaginați-vă că purtați o pălărie cu o pană de la orice pasăre zburătoare doriți dvs. Aveți o pană la pălărie… Cam atât aveți în comun cu pasărea… Asta nu înseamnă că, de mâine, veți putea zbura.”

sursa foto: Politici de Sănătate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here