Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, au declarat azi că e imperios necesară pentru România „o reevaluare a cheltuielilor bugetare”.

Declaraţiile celor doi vin pe fondul scăderii puternice a veniturilor la bugetul de stat în lunile ce vin, scădere estimată de ministrul Cîţu la „cel puţin 20-25%, poate chiar mai mult”.

Dacă adăugăm la aceasta faptul că vor creşte cheltuielile bugetare (care tot cresc, de vreo 3-4 ani încoace; în plus, în septembrie, conform unei legi votate de fosta majoritate PSD-ALDE-UDMR, pensiile ar urma să crească cu nu mai puţin de 40%), se conturează un tablou pesimist, în care statul român nu-şi va mai putea permite, curând, să-şi susţină propriile cheltuieli de funcţionare.

Ca atare, Guvernul analizează, zilele acestea, „ajustări ale cheltuielilor”, cum se spune dl ministru Cîţu (foto). Adică, mai pe şleau spus, tăieri masive de cheltuieli în sectorul bugetar.

Fireşte, a dat asigurări sumnealui, nu se vor opera tăieri din bugetele instituţiilor bugetare esenţiale în perioada stării de urgenţă: Sănătate, Poliţie, Jandarmerie.

Însă, sunt destule locuri de unde Guvernul poate tăia. şi chiar trebuie să o facă: pensiile speciale ale multor categorii de privilegiaţi, aparatul funcţionăresc central şi local, supradimensionat, înţesat de rubedenii şi multe altele.

Logic, aşa e firesc să se întâmple. Pentru că, până acum, costurile acestei crize au fost decontate aproape exclusiv de sectorul privat. Sector în care, oricum, salariile sunt cu mult sub sectorul bugetar (altă anomalie a României semi-capitaliste de azi).

Povara crizei trebuie distribuită echitabil, pentru toţi, zicea ministrul de Finanţe. Nu e normal ca „privaţii”, din lefurile lor mici, să continuă să-i ţină în spinare pe „bugetarii” cu lefuri mari.

Putem doar spera că aceste tăieri de cheltuieli vor fi făcute cu cap, cu discernământ, raţional, nu la grămadă, otova, cum s-a procedat pe timpul guvernării Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here