După decizia CEDO, prin care se statuează că fosta procuroare-şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost demisă ilegal din funcţie, reacţiile nu au întârziat să apară.

După decizia de azi a CEDO, Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” au cerut public ca „toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute”.

De asemenea, cele două asociaţii profesionale au pus în discuţie şi reforma modului de numire în funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale a României. Pentru că respectiva Curte l-a obligat pe şeful statului să semneze decretul de demitere a dnei Kovesi, deşi preşedintele refuzase, iniţial.

Acum, că s-a dovedit că CCR a girat o ilegalitate (ba chiar a obligat la comiterea ei), preşedintele Iohannis a pus şi el pe tapet chestiunea reformei acestei instituţii.

„O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea Curţii Constituţionale a României, afectată oricum de decizii controversate, e și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituţională e obligată să respecte la rândul ei Constituția… şi are obligația de a revizui de îndată decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-o alocuţiune televizată şi radiodifuzată.

„Decizia CEDO de azi ne arată că e necesară o reformare din temelii a Curţii Constituţionale”, a mai precizat preşedintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here