Aseară, preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să anunţe numele celui desemnat să fie noul prim-ministru al ţării, după o rundă de consultări cu cele cinci partide parlamentare.

Însă, preşedintele a declarat, la finalul consultărilor, că încă nu poate numi un premier, pentru că partidele însele nu s-au pus de acord.

Viitoarea majoritate parlamentară ar urma să fie formată din aleşii PNL, USR-PLUS şi UDMR, plus cei ai minorităţilor naţionale. O majoritate, totuşi, fragilă.

De cealaltă parte, PSD, cu numai circa 30%, nu poate forma o majoritate, mai ales că partidul AUR (vreo 10% din voturi) a anunţat că nu va face nicio alianţă.

Şeful statului a anunţat că va iniţia o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare, înainte de a desemna noul premier. Negocierile dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR durează deja de vreo săptămână, dar cele trei partide încă nu au ajuns la un numitor comun.

Favoriţii partidelor la postul de prim-ministru sunt Florin Cîţu (PNL) şi Dacian Cioloş (USR-PLUS). PSD l-ar vrea premier pe medicul Alexandru Rafila, dar, întrucât nu poate forma o majoritate, şansele ca el să fie desemnat sunt zero.

UDMR nu a avansat nicio propunere de prim-ministru. Probabil, pentru că ştie că ar fi un demers inutil.

În cărţi rămân, astfel, domnii Cîţu şi Cioloş. Dacă nu cumva preşedintele Iohannis va desemna un terţ (fostul general Nicolae Ciucă, de exemplu). Constituţia îi dă acest drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here