Preşedintele Consiliului Europei, polonezul Donald Tusk, discurs în româneşte la Bucureşti

Date:

Share post:

Aseară, la Ateneul Român, au avut loc festivităţile prelejuite de preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Europei.

În discursul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Polonia) a surprins opinia publică vorbind în limba română. A făcut-o mai corect decât o fac în mod curent cam jumătate din membrii Guvernului Dăncilă.

Dl Tusk s-a referit în discursul său şi la prima maşină din familia sa, care a fost o Dacia 1300, spunând că azi, în familia domniei-sale există o Dacia Duster, dar a demonstrat că ştie şi cine au fost Eugen Ionescu/Ionesco, Emil Cioran sau Tristan Tzara.

Inşi despre care, probabil, alde Dăncilă sau Florin Iordache, prezenţi la festivitate, au auzit din gura polonezului Tusk pentru prima dată.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster.

Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade…Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele.

La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla din 1986 când Steaua București a învins Barcelona.

Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția.

Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus, printre altele, dl Donald Tusk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Transportul public din Târgu-Mureş, adus în 2022, cu ajutorul banilor europeni (Preluare PressHub)

Târgu-Mureş, ultimul mare oraş din Transilvania în care transportul...

Cartea zilelor noastre: Același Daniel Silva

Plin de notorietate. Grație romanelor sale. Unu` mai palpitant...

Accident mortal la Valea Mare Pravăț

În urmă cu puțin timp, în localitatea Valea Mare...

Cum să decorezi brazi artificiali de lux ca un profesionist?

Cu totii ne dorim sa impodobim bradul perfect cu...

Un proxenet şi un negustor de cannabis, luaţi pe sus de poliţiştii de la Operaţiuni Speciale

Despre fenomenele traficului de droguri şi al traficului de...