Aseară, la Ateneul Român, au avut loc festivităţile prelejuite de preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Europei.

În discursul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Polonia) a surprins opinia publică vorbind în limba română. A făcut-o mai corect decât o fac în mod curent cam jumătate din membrii Guvernului Dăncilă.

Dl Tusk s-a referit în discursul său şi la prima maşină din familia sa, care a fost o Dacia 1300, spunând că azi, în familia domniei-sale există o Dacia Duster, dar a demonstrat că ştie şi cine au fost Eugen Ionescu/Ionesco, Emil Cioran sau Tristan Tzara.

Inşi despre care, probabil, alde Dăncilă sau Florin Iordache, prezenţi la festivitate, au auzit din gura polonezului Tusk pentru prima dată.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster.

Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade…Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele.

La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla din 1986 când Steaua București a învins Barcelona.

Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția.

Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus, printre altele, dl Donald Tusk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here