La finele lunii trecute, semnalam faptul că a fost lansat proiectul media denumit PressHUB Market, primul magazin media virtual din Estul continentului.

Menirea PressHUB market a fost, de la bun început, să sprijine presa independentă, neaservită politic, inclusiv (sau, mai ales) mass media locale, cele mai vulnerabile la presiunile factorului politic.

„PressHUB market este o platformă de autofinanțare a PressHUB, rețeaua inovatoare și independentă de presă, capabilă să crească la nivel național impactul știrilor și campaniilor de presă generate local”, arăta, la vremea respectivă, fundaţia „Freedom House România”, iniţiatorul proiectului.

Practic, publicaţiile locale sunt ajutate să subziste, păstrându-şi independenţa editorială, (şi) graţie veniturilor din publicitate accesate prin intermediul magazinului media virtual care este PressHUB market.

Nu e deloc puţin lucru: după cum arată site-ul de specialitate „European Journalism Observatory” (EJO), piaţa de publcitate media din România, circa 485 de milioane de euro anual, sumă din care o cincime merge înspre presa electronică.

Din această cincime, două treimi revin giganţilor Google şi Facebook.

În aceste condiţii, după cum notează EJO într-un articol publicat recent, sub semnătura Dumitriţei Holdiş, iniţiativa PressHUB market vine să elimine verigile intermediare şi să înlesnească accesul publicaţiilor membre la aşa-numiţii „advertisers” (furnizori de publicitate).

„Sume de 3-4 sute de euro lunar pot părea mici, dar pentru mijloace media cu doi sau trei angajaţi… pot însemna supravieţuirea”, notează” European Journalism Observatory”.

Aici intervine PressHUB market şi, foarte probabil, mulţumită acestei iniţiative (care a plecat de la o idee a ziaristului romaşcan Gabriel Baciu), din ce în ce mai multe publicaţii locale independente vor putea supravieţui.

Cu toate consecinţele benefice ce decurg de aici.

Articolul din EJO (în limba engleză) din care am citat poate fi lecturat integral aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here