Preot din Sibiu: „Nu mai duceţi coroane la mort. O floare ajunge. Mai bine oferiţi bani familiei”

Date:

Share post:

Părintele paroh George Piţ, de la o biserică ortodoxă de pe raza comunei sibiene Slimnic, a avansat, alaltăieri, câteva propuneri interesante, care ar putea să revoluţioneze ritualurile de înmormântare, aşa cum sunt ele cunoscute de secole.

Părintele Piţ propune, pe scurt, ca la înmormântarea cuiva drag să nu mai ducem coroane – în nicun caz unele din plastic – ci flori. Sau, şi mai bine, să oferim bani familiei îndoliate, în special în situaţiile în care aceasta are disponibilităţi materiale reduse, aşa cum a fost cazul la moartea ziaristului Mihai Bădescu, atunci când mai mulţi jurnalişti argeşeni au donat diverse sume de bani.

Soluţia ar fi, zice preotul sibian, „o cutie care să însoțească sicriul răposatului în cele două sau trei zile de priveghere creștinească” şi în care fiecare să doneze cât vrea pentru familia celui decedat.

Cimitirul din satul Slimnic arată adesea ca în imagine, atunci când sunt arse coroanele

Şi mai are părintele George Piţ un argument convingător de partea sa: periodic, coroanele depuse pe morminte la înhumări trebuie arse, ceea ce înseamnă o poluare adesea masivă.

Reproducem mai jos fragmente din rândurile scrise de părintele Piţ:

„Luând in considerare că există mai multe parohii sau comunități care au decis înlocuirea coroanelor de la înmormântare cu un ajutor financiar oferit familiei îndoliate, se pune în discuție dacă este oportun ca și în comuna Slimnic să propunem cu începere din 2022, obiceiul înlocuirii coroanelor cu un mic ajutor material.

În discuțiile care au avut loc s-a argumentat că există mai multe motive care să sprijine acest demers, că sunt bani arși, că nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului, dar poate că cel mai solid argument este acela că aceste coroane după trei-patru săptămâni trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm.

Eliminăm astfel si poluarea, care este un aspect foarte important. Sigur a fost emisă și părerea că această schimbare nu se poate face brusc, dar cu perseverență, probabil că în câțiva ani această schimbare se va generaliza. Bineînțeles pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană”.

Slimnic e o comună de circa 2.500 de locuitori, situată î’pe şoseaua Copşa Mică-Sibiu, în care există două parohii ortodoxe, una greco-catolică şi una evanghelică (săsească). În comună există o cetate medievală (Stolzenburg), construită de saşii din localitate în secolul XV, renovată şi deschisă vizitatorilor.

surse foto: Facebook/George Piţ

Vizite1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...

Cauza tragediei de ieri de la Drăganu: o depăşire care n-ar fi trebuit făcută

Tragedia rutieră de ieri, de la Drăganu, despre care...

Capitala magiunului românesc se modernizează cu bani europeni

Orașul Topoloveni, din judeţul Argeş, până recent un târg...

OZN, secretele militare și chestiuni care nu mai sunt pentru nimeni un secret

În cartea sa ”Am vânat OZN-uri și extratereștrii”,  gen....

Cum au devenit urşii scuza pentru incompetenţa autorităţilor pe autostrada A1

Cei aproape 10 ani de când Ministerul Transporturilor şi...