Părintele paroh George Piţ, de la o biserică ortodoxă de pe raza comunei sibiene Slimnic, a avansat, alaltăieri, câteva propuneri interesante, care ar putea să revoluţioneze ritualurile de înmormântare, aşa cum sunt ele cunoscute de secole.
Părintele Piţ propune, pe scurt, ca la înmormântarea cuiva drag să nu mai ducem coroane – în nicun caz unele din plastic – ci flori. Sau, şi mai bine, să oferim bani familiei îndoliate, în special în situaţiile în care aceasta are disponibilităţi materiale reduse, aşa cum a fost cazul la moartea ziaristului Mihai Bădescu, atunci când mai mulţi jurnalişti argeşeni au donat diverse sume de bani.
Soluţia ar fi, zice preotul sibian, „o cutie care să însoțească sicriul răposatului în cele două sau trei zile de priveghere creștinească” şi în care fiecare să doneze cât vrea pentru familia celui decedat.

Şi mai are părintele George Piţ un argument convingător de partea sa: periodic, coroanele depuse pe morminte la înhumări trebuie arse, ceea ce înseamnă o poluare adesea masivă.
Reproducem mai jos fragmente din rândurile scrise de părintele Piţ:
„Luând in considerare că există mai multe parohii sau comunități care au decis înlocuirea coroanelor de la înmormântare cu un ajutor financiar oferit familiei îndoliate, se pune în discuție dacă este oportun ca și în comuna Slimnic să propunem cu începere din 2022, obiceiul înlocuirii coroanelor cu un mic ajutor material.
În discuțiile care au avut loc s-a argumentat că există mai multe motive care să sprijine acest demers, că sunt bani arși, că nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului, dar poate că cel mai solid argument este acela că aceste coroane după trei-patru săptămâni trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm.
Eliminăm astfel si poluarea, care este un aspect foarte important. Sigur a fost emisă și părerea că această schimbare nu se poate face brusc, dar cu perseverență, probabil că în câțiva ani această schimbare se va generaliza. Bineînțeles pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană”.
Slimnic e o comună de circa 2.500 de locuitori, situată î’pe şoseaua Copşa Mică-Sibiu, în care există două parohii ortodoxe, una greco-catolică şi una evanghelică (săsească). În comună există o cetate medievală (Stolzenburg), construită de saşii din localitate în secolul XV, renovată şi deschisă vizitatorilor.
surse foto: Facebook/George Piţ