Alaltăieri, Prefectura Argeş a avut un musafir de seamă: pe ambasadorul Republicii Turkmenistan în România, Excelenţa Sa Annamammet Annayev.

„La întâlnire (dintre prefectul Emilian Dragnea şi ambasadorul turkmen – n.r.) au participat reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș și ai Consiliului Județean Argeș.

Scopul întrevederii l-a constituit cunoaşterea județului Argeş, prin identificarea perspectivelor de cooperare la nivel economic, social şi cultural.

În ultimii ani, Republica Turkmenistan a făcut progrese importante economice, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii și construirea de fabrici, a sectorului de petrol și gaze naturale, pe producția locală de legume și fructe, precum și pe cea de bumbac.

În acest context, delegaţia turkmenă şi-a manifestat interesul pentru oportunitățile de afaceri din domeniul construcțiilor și agriculturii, atragerea companiilor argeșene în Turkmenistan și extinderea exportului către alte continente.

Turkmenistanul ocupă locul 5 în topul ţărilor cu cele mai rapide creşteri a produsului intern brut din lume. Este un important exportator de gaze naturale, producând circa 75 de miliarde metri cubi de gaz pe an şi vinde circa 50 de miliarde către compania rusă Gazprom”.

Pe vremuri, despre o astfel de întâlnire, „Secera şi Ciocanul” ar fi scris că „discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă prietenească, de stimă şi înţelegere reciprocă”

Rândurile de mai sus reprezintă o informare furnizată de Prefectura Argeş.

Vizita aceasta o fi având, probabil, ceva scop turistic pentru demnitarul turkmen şi suita sa.

Pentru autorităţile din Argeş, însă, a fost o superbă pierdere de vreme. În Turkmenistan domneşte ca un monarh absolut preşedintele Gurbanguly (Gurbangulî) Berdimuhamedov.

Regimul său dictatorial e unul de o severitate pe care noi abia o putem bănui şi fără niciun termen de comparaţie cu comunismul experimentat în Estul Europei, secolul trecut.

Regimul din Turkmenistan poate fi comparat, în lume, doar cu cel din Coreea de Nord.

Atragerea companiilor argeşene în Turkmenistan? Să fim serioşi. Acolo toată economia e de stat, iar ţara e considerată una dintre cele mai corupte din lume.

Nici măcar ruşii nu îndrăznesc să investească în Turkmenistan. Mai mult decât atât: o simplă vizită în acea ţară e ceva ce seamănă a pedeapsă.

Aşa că povestea asta, cu strângerea legăturilor cu Turkmenistanul, o luăm ca pe un banc de proastă calitate.

Există o multitudine de alte ţări cu care merită să strângem legăturile, nu acest Turkmenistan, sufocat de o dictatură cruntă.

În imaginea de sus, prefectul de Argeş, Emilian Dragnea (în stânga) şi distinsul său musafir turkmen.

sursa foto: Prefectura Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here