Incendiile de vegetație uscată pot reprezenta un real pericol pentru viața oamenilor, având în vedere că focul se poate extinde foarte ușor la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje sau păduri, provocând dezastre și pagube materiale.

În acest context, biroul de presă al ISU Argeș informează care sunt condițiile în care se pot arde resturile vegetale, astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru populație:

–  condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

–  supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

–  interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În ceea ce privește arderea miriștii, persoanele care fac apel la astfel de practici trebuie să respecte câteva prevederi, astfel încât autoritățile competente să nu fie nevoite să aplice sancțiunile prevăzute, precum amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Faptele care sunt interzise și sanționate de autorități pot fi evitate prin obținerea permisului de de lucru cu foc şi prin luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. De asemenea, pentru arderea miriștii este oblgatorie amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii care să fie la distanţă de construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

De asemenea, biroul de presă al ISU Argeș informează că persoanele care nu intervin pentru oprirea imediată a stingerii incendiilor, dacă se află în apropiere, pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

sursa foto: arhivă ISU Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here