Pompierii de la ISU Argeş, apel la responsabilitate privind arderea deşeurilor vegetale

Date:

Share post:

Pompierii de la ISU Argeş au fost aproape copleşiţi, zilele trecute, de zecile de incendii de vegetaţie – cele mai multe, provocate intenţionat, apoi scăpate de sub control – produse pe tot teritoriul judeţului.

„Încă de la începutul acestui an, pompierii s-au confruntat cu arderi necontrolate la vegetația uscată, produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor”, a transmis biroul de presă al ISU Argeş.

„Numai în ultimele 24 de ore, pompierii argeșeni au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative produse de patru incendii, care s-au propagat pe o suprafață totală de teren de aproximativ 25.600 mp, în localitățile Albota, Leordeni și în orașul Ștefănești.

În urma acestor tipuri de arderi pot fi afectate construcţii, fondul forestier sau principalele căi de transport aflate în vecinătate, iar experiența anilor trecuți indică faptul că, de cele mai multe ori, sub acțiunea vântului, aceste incendii capătă proporții semnificative, soldându-se cu pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omeneşti.

De menționat este faptul că, pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul inspectoratului, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu.

Mai mult, personalul ISU Argeș desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație, cum ar fi: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație, cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești.

Pentru a evita producerea unor tragedii, facem apel, pe orice cale, la responsabilitatea și spiritul civic al cetățenilor, care sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Totodată, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, conform Legii 307/2006, în acest context sunt angrenați și primarii, care au obligația de a coordona organizarea permanentă a intervenției în caz de incendiu la nivelul unității administrativ-teritoriale, asigurarea participării la intervenție a serviciului voluntar de urgență cu mijloacele din dotare și conducerea intervenției, până la stingerea incendiului ori până la sosirea forțelor de intervenție. În aceeași măsură, tot edilul organizează și execută, prin serviciul de urgență voluntar, controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetățenești.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Astfel, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol”, au mai informat pompierii.

sursa foto: arhivă ISU Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Carambol cu trei mașini la Drăganu

Cu puțin timp în urmă, pompierii de la Detașamentul...

Vipers câștigătoarea Ligii Campionulor la handbal feminin

Vipers s-a impus în finala Ligii Campionilor la handbal...

Viorel Tudose: ”Să plece si Daniel Stanciu”

“Suntem de vină noi, că am permis să se...

Ferencvaros – Vipers, finala Ligii Campionilor la handbal feminin

În această după-amiază, la Budapesta se va disputa finala...

A murit medicul Gheorghe Frățoaica

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o...

Vipers în finala Ligii Campionilor la handbal feminin

În prima semifinală a Ligii Campionilor la handbal feminin,...

Femeie luată de apă în sat Albești Ungureni

Pompierii au intervenit în localitatea Albești de Argeș, sat...

Cea mai importantă inițiativă regională privind digitalizarea a fost lansată în cadrul conferinței Cluj Innovation Days 

Cluj Innovation Days (CID), conferința anuală organizată de Cluj IT Cluster,...