Poliţiştii locali nu sunt nici agenţi, nici ofiţeri, ci doar funcţionari publici (video)

Date:

Share post:

Domnii în uniforme, angajaţi la Poliţia Locală din Piteşti sau de oriunde altundeva, nu au calitatea de agenţi ori de ofiţeri de Poliţie, ci doar aceea de funcţionar public.

Şi la Piteşti, şi la Ştefăneşti, dar şi prin alte judeţe, sunt din ce în ce mai dese cazurile în care angajaţi ai Poliţiei Locale se prezintă ca fiind „agenţi” sau „ofiţeri” de Poliţie.

O simplă privire aruncată pe site-ul Poliţiei Locale Piteşti e suficientă în acest sens. Multe comunicate de presă postate pe site-ul citat conţin formularea „agenţi ai Poliţiei Locale Piteşti”, deşi, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Poliţiei Locale, angajaţii acesteia nu au calitatea de agenţi, ei fiind doar funcţionari publici.

Poliţia Locală îşi numeşte angajaţii „agenţi”, fără să aibă vreo bază legală

E şi firesc ca poliţiştii locali să nu aibă calitatea de agent sau cea de ofiţer. Aceste calităţi se dobândesc doar prin absolvirea unei şcoli de Poliţie.

Ce zice Poliţia Română

Am cerut precizări în acest sens celor de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR); e vorba de Poliţia cea adevărată, cea care prinde hoţi, criminali, infractori etc.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv Legea nr. 155 din 12.07.2010 republicată, Legea nr. 188 din 08.12.1999 republicată și Regulamentul-cadru din 23.12.2010, de organizare și funcționare a Poliției Locale… s-a constatat că termenii de ,,agenți de poliție locală” și ,,ofițeri de poliție locală” nu sunt prevăzuți în niciuna dintre normele legale respective”, ne-a informat biroul de presă al IGPR.

Conform aceloraşi acte normative, gradele profesionale ale poliţiştilor locali sunt: poliţist local debutant, asistent, principal şi superior. Nu agent, nu ofiţer.

În clipul video de mai jos, un domn de la Poliţia Locală Piteşti (foto sus), filmat vara trecută, adăstând în maşină, la răcoare, se prezintă „agent superior de la Poliţia Locală Piteşti”.

O fi fost de la canicula din vara precedentă, dar avem şi filmări mai recente, făcute mai pe răcoare cu câţiva poliţişti locali prezentându-se ca fiind „agenţi”. Sună mai bine, mai credibil.

Uzurparea de calităţi oficiale e infracţiune

Poliţiştii locali care se prezintă ca fiind „agenţi” sau „ofiţeri” se poziţionează foarte aproape de limita legalităţii, dacă nu cumva chiar niţel dincolo de ea.

Există un articol în Codul Penal (258) care vorbeşte despre uzurparea de calităţi oficiale: „Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, zice primul alineat al articolului.

Destul de clar.

surse foto/video: Poliţia Locală Piteşti, Laurenţiu Barbu Maximilian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Din 2024, adio motoare diesel pe Dacia Duster

Începând cu modelele anului 2024, Dacia nu va mai...

CS Mioveni a scos un punct nesperat, la ultima fază a meciului: 1-1 acasă, cu Sepsi

CS Mioveni a jucat azi, cu Sepsi Sfântu-Gheorghe, un...

Avalanşa de la cabana Capra: până la prânz, salvatorii nu ajunseseră încă la turiştii blocaţi (video)

Efectivele impresionante ale forţelor de ordine, plus drumari şi...

O avalanşă puternică a lovit azi noapte cabana Capra, de pe Transfăgărăşan (galerie foto)

O avalanşă puternică a lovit în plin azi noapte...

FC Argeş, punct meritat la Sibiu, cu Hermannstadt: 1-1, gol Garita

FC Argeş a încerca azi, la Sibiu, cu câteva...