Politicienii argeşeni au ignorat memoria lui Toma Arnăuţoiu, dar au fost primii la mici şi bere

Date:

Share post:

Luni 9 mai, liderul unuia dintre grupurile de partizani anticomunişti musceleni, locotenentul Toma Arnăuţoiu, a fost omagiat, la Filarmonica din Piteşti, printr-un spectacol de muzică, proză şi poezie, în cadrul căruia a concertat inclusiv fiica eroului, violonista conf. univ. dr. Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu.

Manifestarea a marcat centenarul naşterii eroului Toma Arnăuţoiu, cu un an întârziere, pentru că anul trecut, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea sa, nu s-a putut organiza cuvenitul spectacol omagial, din motive ce au ţinut de pandemie.

Din păcate, colegul Adi Ilinca, de la Impuls de Argeş, care a fost prezent la spectacolul de la Filarmonică (doar el şi Denis Grigorescu au fost acolo, din toată presa argeşeană), a constatat că niciun politician argeşean nu considerat de cuviinţă să participe la omagierea lui Toma Arnăuţoiu.

Un grup de fruntaşi pesedişti, care a preferat narcisele de la Negraşi în locul comemorării lui Toma Arnăuţoiu

Nici măcar şefii instituţiilor de cultură argeşene nu au fost de faţă. Reproducem mai jos articolul redactat de Adi Ilinca şi publicat în ediţia din această săptămână a publicaţiei pe care o conduce, Impuls de Argeş.

Politicienii argeșeni au uitat de comemorarea lui Toma Arnăuțoiu

#În urmă cu două săptămâni, că tot a venit primăvara şi a dat căldura, pesediştii argeșeni au dat startul distracțiilor, după doi ani de restricții. Sâmbătă şi duminică au umblat cu „cârdul” dintr-un loc în altul, au trecut pe la Golești la „Sfârâitul tuciurilor”, au mers prin Piața Primăriei, să aniverseze 50 de ani de la câștigarea primului titlu de campioană de către F.C. Argeş, au ajuns la Negrași să fie alături de primarul Constantin Alexandru, la „Poiana Narciselor”, să facă băi de mulțime, să se felicite şi să se pozeze între ei, pentru ca apoi să dea năvală la o altă „baie de mulțime” la Mioveni, la Parada Portului Popular.

#A doua zi, luni, 9 mai 2022, la Filarmonica Pitești, a avut loc comemorarea a 100 de ani de la nașterea lui Toma Arnăuțoiu, liderul rezistenței anticomuniste din Muscel, omul care şi-a dat viaţa pentru o cauză nobilă. Cu această ocazie, la Piteşti a sosit Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, fiica lui Toma şi a Mariei Plop, care s-a născut într-o grotă în timp ce părinții săi luptau împotriva comuniștilor.

Violonistă de renume mondial şi în același timp scriitoare, Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu nu a fost primită de nicio oficialitate a judeţului, lucru care însă nu a împiedicat-o să susțină alături de Cristina Chirvasie un moment emoționant dedicat tatălui său şi a camarazilor acestuia, care timp de 10 ani au luptat împotriva comunismului şi au stat prin temnițe, sfârșind prin a fi împușcați.

Probabil pentru actualii conducători ai județului, ai Piteştiului sau ceilalți politicieni un astfel de eveniment nu a reprezentat o atracție, atâta timp cât au lipsit cu toţii.

În urmă cu două săptămâni, politicienii argeșeni au fost extrem de ocupați. În timp ce liberalii îşi alegeau noua conducere, pesediştii umblau de colo până colo prin judeţ, participând la tot felul de evenimente popular-politico-artistice, la băi de mulțime, că tot a venit căldura şi erau avizi de aşa ceva după doi ani de pandemiei şi interdicții.

Plimbându-se mai continuu, ca vorba aceea, popa cu botezul, au trecut pe la Muzeul Goleşti, au mers să aniverseze 50 de ani de când F.C. Argeş câștiga primul titlu de campioană la fotbal. A doua zi, duminică, au tulit-o către Negraşi, să fie alături de primarul lor, Constantin Alexandru, la o nouă ediție a sărbătorii „Poiana Narciselor”, pentru ca ziua să se încheie la Mioveni, la „Parada portului popular”, acolo unde fiecare politician s-a îmbrăcat în costum național, unul chiar în ie cu mânecă scurtă, asezonată cu ochelari de soare. Luni 9 mai 2022, la Filarmonica Piteşti, urma să se desfășoare evenimentul „Cântecul Memoriei”, un eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea celui care a fost Toma Arnăuţoiu, liderul rezistentei anticomuniste timp de 10 ani în zona Muscelului.

# Istoria nu-i pentru politicieni, căci ei fac istorie

Ce-i drept, acest eveniment a fost puţin mediatizat de reprezentanții Filarmonicii Piteşti, doar un afiș aruncat într-un colţ al intrării anunța că începând cu ora 13 se va desfășura acest eveniment. Prezentă a fost Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu, fiica lui Toma şi a Mariei Plop, care s-a născut într-o grotă şi care a ajuns una dintre cele mai mari violoniste din lume şi o cunoscută scriitoare.

Alături de Ioana Raluca Voica Arnăuţoiu, a fost prezentă Cristina Chirvasie, scriitor, regizor şi producător de filme documentare. Două nume care ar fi trebuit măcar să-i facă curioși pe politicieni să vină să le întâmpine şi să le salute.

Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu (stânga), fiica eroului, şi Cristina Chirvasie, pe scena Filarmonicii

Nu a fost să fie aşa, iar în sală au fost prezente puține persoane (foto sus), unele mai în vârstă care ştiu ce a însemnat rezistența anticomunistă dusă de Toma Arnăuţoiu, Elisabeta Rizea şi ceilalți partizani din Munţii Muscelului.

Nici măcar un reprezentant al culturii argeşene nu a fost în sală sau de la Prefectură, singurul nume cunoscut care a venit şi a asistat la tot evenimentul fiind Jean Dumitraşcu, fostul director al Filarmonicii Piteşti, un om de cultură marginalizat însă în ultima perioadă.

# „Sunt extrem de bucuroasă că sunt aici”

„Sunt extrem de bucuroasă că sunt aici şi că începem acest eveniment dedicat tatălui meu, în Argeș”, ne-a declarat în exclusivitate Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu.

Evenimentul organizat împreună cu Fundația Culturală Memoria şi Muzeul Ororilor Comunismului în România, al cărui director a fost şi el prezent la Piteşti, a fost unul de înaltă ținută.

Cristina Chirvasie a recitat, iar Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu a interpretat la vioară mai multe fragmente din muzica clasică. Evenimentul s-a încheiat cu filmul „Toma Arnăuțitu, aripa din stâncă”. Cei prezenți la eveniment au putut să achiziționeze şi cărţi cu poveștile celor care au luptat împotriva comunismului.

Dacă ai noștri politicieni nu au ajuns, întrebarea este de ce evenimentul nu a fost mediatizat aşa cum trebuie de Filarmonica Piteşti? Alo, domnul manager Gariel Niţă, ne puteți da un răspuns la această întrebare?

Cine a fost Toma Arnăuțoiu

Toma Arnăuţoiu s-a născut la Nucşoara în județul Muscel în ziua de 9 mai 1921, a fost ofițer de cavalerie şi a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe frontul din vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria. Revenit în activitate, a făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal.

Toma Arnăuţoiu

După instaurarea regimului comunist, deşi decorat pentru faptele sale pe front, pe criterii politice, a fost trecut în rezervă în 1947. Între 1948-1958 a fost liderul Grupului de rezistență de la Nucşoara care a acționat în sudul Munților Făgăraș.

A fost arestat de Securitate, împreună cu ultimii supraviețuitori ai grupului, condamnat la moarte şi executat împreună cu fratele său, Petre, şi alţi 14 condamnați la 18 iulie 1959 la Jilava.

Împreună cu Maria Plop, şi ea o luptătoare, au dat viață fiicei lor Ioan Raluca Voicu Arnăuţoiu, care a fost săptămâna trecută la Piteşti.

Adi ILINCA

Articol preluat din săptămânalul Impuls de Argeş; sursa foto: Impuls de Argeş, revista Historia

Vizite4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Creşte numărul cazurilor de infectare cu Covid. Masca ar putea reveni în actualitate

Numărul de cazuri de infectare cu Covid a crescut,...

Poliţia Argeş i-a amendat pe ciobanii care nu şi-au microcipat câinii de la stână

În cadrul unei acţiuni poliţieneşti dessfăşurate ieri şi alaltăieri,...

Dezinformarea prin presă, combătută cu ajutorul inteligenţei artificiale

"Un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,...

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...