Poarta şcolii, un pas între siguranţă şi pericol

Date:

Share post:

Relatam ieri despre cazul Dariei, fata din Câmpulung care a fost drogată şi trimisă la “produs”.

Se pare că astfel de drame sunt întâlnite din ce în ce mai des în rândul adolescentelor sărace, naïve şi dornice de a-şi depăşi condiţia într-un mod uşor şi într-un timp relativ scurt.

Fetele sunt atrase în capcană de către persoane dubioase, versate şi cu o experienţă vastă în domeniul “cuceririlor”.

Însă, problema cea mai mare şi mai arzătoare este că aceste copile sunt racolate, majoritatea, nu de pe internet, cum s-ar crede, ci chiar din locuri care ar trebui să le ofere protecţie şi siguranţă: poarta şcolii, uneori chiar curtea acesteia.

Este doar un pas între pericol şi siguranţă: poarta şcolii. Odată ieşite de acolo, unele adolescente devin victime sigure chiar cu voia lor. Uneori, chiar şi curtea şcolii este un adevărat pericol.

În incinta unităţilor şcolare, mai ales a liceelor, fiecare intră şi iese după bunul plac, cu substanţe interzise sau cu altele asemenea.

Unii paznici din aceste unităţi nu există sau se fac că nu există. Închid ochii la unele nereguli şi sunt “de gaşcă” pentru adolescenţii care vor să se plimbe prin incintele unităţilor şcolare ca pe bulevard.

Revenind la “pepinierele” de fete frumoase, posibile victime, sau de ce nu sigure, şcolile oferă un mediu perfect pentru a studia adolescentele, din ce în ce mai interesante şi mai dezvoltate atât fizic, cât şi mental… atât de „deschise la nou”.

Nimeni nu pune la socoteală problema că sunt minore, fiicele unor părinţi sau nepoatele unor bunici. În general, sunt văzute ca o marfă de către racolatori. Aceştia se transformă pe nesimţite în băieţii de încredere, frumoşi, cu maşini scumpe şi bani. Nişte cuceritori de-a dreptul. Prinţii pe cai albi la care orice fată visează.

Astfel, fetele naive, copilele care se cred mature, devin obiecte cu voia lor, nişte bucăţi de carne gata de pus la licitaţie.

Nu a trecut chiar mult de când am terminat liceul şi îmi amintesc bine cum se plimbau printre noi elevi ai altor licee sau persoane dubioase, fără să fie luat nimeni la întrebări pe cine sau ce caută.

Ce am putea face noi, cadrele didactice în situaţii de acest gen?

Noi suntem responsabili pentru ele doar până la terminarea programului, până când acestea părăsesc curtea şcolii.

Însă, orele de dirigenţie ar putea fi un bun prilej de a sta de vorbă cu fetele şi nu numai. O bună comunicare cu elevii, nişte minţi tinere, deschise care să-i asculte şi să nu-i pună la colţ, ar asigura garantat succesul.

De asemenea, paza ar putea fi întărită. iar ochii, mai vigilenţi în ceea ce priveşte protecţia oferită de şcoală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular