Reşedinţa judeţului Argeş ocupă un loc fruntaş, în top 5 al oraşelor mari ale României cu cel mai mare preţ al gigacaloriei (adică al căldurii) furnizate în sistem centralizat.

La Piteşti, societatea de profil Termo Calor Confort SA furnizează căldură în sezonul rece la preţul de 260 de lei gigacaloria. Unul dintre cele mai mari preţuri din ţară.

La care se adaugă şi faptul că în acelaşi cartier, un bloc are căldură, iar altul nu, într-un loc caloriferele sunt calde, în altul sunt reci etc.

Ne depăşesc doar oraşe precum Arad (391 de lei) şi Oradea (276 de lei), însă, în aceste două oraşe autorităţile locale au investit masiv în modernizarea reţelelor de distribuţie a apei calde, fapt reflectat în preţuri.

În rest, până şi în Capitală căldura e mai ieftină decât la Piteşti (cu aproape 100 de lei gigacaloria, graţie subvenţiilor municipalităţii), în vreme ce la Cluj-Napoca, cel mai scump oraş din România, după Bucureşti, gigacaloria costă 245 de lei.

La Târgu-Mureş, oraş cam de mărimea Piteştiului, gigacaloria costă numai 204 lei.

Cea mai ieftină căldură în sistem centralizat din ţară e la Beiuş, în judeţul Bihor.

Cei de acolo au forat după apă termală, au găsit-o şi, de câţiva ani, apartamentele au apă caldă şi căldură geotermale, la preţul de numai 85 de lei pe gigacalorie.

Pe aproape sunt şi oraşele constănţene Cernavodă şi Năvodari, unde căldura nu costă mai mult de 100 de lei gigacaloria.

Printre cele mai scumpe oraşe din ţară, din acest punct de vedere: Alexandria (Teleorman), unde căldura trece de 345 de lei gigacaloria, şi Lehliu Gară (judeţul Călăraşi), care deţine recordul naţional, cu 472 lei gigacaloria.

sursa foto: captură video Pro TV/Facebook

Nota redacţiei: Preţurile de mai sus au fost colectate fie de la societăţile locale de termoficare, fie de la colegi din presa judeţeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here