„Muzeul Județean Argeș a fost dotat, din luna august a acestui an, cu un nou planetariu. La această oră e cel mai modern din România”, a informat biroul de presă al Consiliului Judeţean Argeş, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate azi.

„Noul sistem  de proiecție pentru planetariu are o rezoluție de 4K UHD. Noile echipamente (proiectoare, calculatoare, programele specific necesare proiecțiilor) sunt de ultimă generație, tehnologia aparținând începutului de an 2018.

Planetariul Muzeului Județean Argeș a fost inaugurat în anul 2008, fiind primul planetariu digital din România. Acesta a fost construit de către firma RSA Cosmos din Franța.

Tehnologia de la acea vreme oferea o rezoluție Full HD, cu două proiectoare montate în centru sălii de planetarium, și un program de proiecție Sky Explorer 1.

Astăzi, noile proiectoare oferă o rezoluție de 4K UHD – tehnologie laser, sunt montate sub cupola de proiecție, ceea ce oferă o mai bună vizualizare în sală și o mult mai puternică luminozitate, iar programul folosit pentru proiecție este Sky Explorer 2018.

Acum este posibilă și conectarea la un telescop modern, putând fi făcute observații în timp real, acestea fiind proiectate direct în planetariu.

Noul planetariu este construit de firma S.C. Magic View SRL în colaborare cu RSA Cosmos, costul final al proiectului fiind de 896.546 lei.

La ora inaugurării este cel mai modern planetariu de acest tip din România.

Prețul biletului de intrare e de doi lei pentru elevi, studenți şi pensionari și de şase lei pentru adulți.

În imagine, planetariul din Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here