Mai multe organizaţii civice grupate în comunitatea virtuală Declic (www.declic,.ro) au lansat, recent, o petiţie prin care solicită plafonarea pensiilor speciale la suma de maximum 4.000 de lei lunar.

Plafonarea ar urma să opereze pe perioada de valabilitate a stării de urgenţă.

Petiţia în cauză a fost adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a strâns, până azi, de 6.270 de persoane.

„Pandemia COVID-19 va fi aproape sigur urmată de o criză economică majoră. Oamenii care au rămas fără resurse financiare vor avea mare nevoie de susținere. Pe de altă parte, bolnavii au nevoie de medicamente gratuite.

În tot acest timp, peste 9.300 de români primesc pensii de serviciu și zeci de mii de români primesc pensii militare. Toate se încadrează în categoria pensiilor speciale.

Cea mai mare astfel de indemnizație este de 77.000 de lei (fostul procuror comunist şi şef de puşcărie Gheorghe Bălăşoiu, din Argeş – n.r.). Doar din plafonarea acestei pensii la 4.000 de lei pentru următoarele 6 luni ar putea fi asigurat un venit cât indemnizația de șomaj pentru 876 de persoane sau un venit cât salariul minim pe economie pentru 347 de cetățeni.

Prin solidaritate, am putea să asigurăm supraviețuirea a cel puțin un milion de români doar dintr-o simplă realocare a unor privilegii neavenite în această perioadă.

Iar criza generată de pandemie ar putea să ducă tocmai la un milion de șomeri. Alte sute de mii de oameni în vârstă și bolnavi cronici stau cu grijă că nu vor mai avea cu ce să-și plătească medicamentele. Plafonarea pensiilor speciale este un prim pas pentru a ne asigura sumele necesare unui fond de solidaritate în vremea coronavirusului. 

Domnule Președinte, haideți să fim solidari!”, e apelul celor din comunitatea Declic.

sursa foto: declic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here