Petiţie către procurorul general Gabriela Scutea, pentru anchetă corectă în dosarul brutalităţilor din 10 august

Date:

Share post:

Consemnăm azi încă o reacţie a societăţii româneşti, faţă de decizia inexplicabilă a DIICOT, de clasare parţială a dosarului reprimării brutale a mitingului din 10 august 2018, după flashmob-ul din faţa sediului DIICOT, despre care am relatat ieri.

Comunitatea „Declic”, grupată în jurul unei organizaţii neguvernamentale omonime, a lansat în spaţiul virtual o petiţie adresată procurorului general Gabriela Scutea, prin care cere o anchetă corectă a violenţelor de atunci.

„DIICOT a anunțat public că i-a scos de sub urmărire penală pe șefii din Jandarmerie, care ar fi comandat jandarmilor din Piața Victoriei să intervină abuziv.

Procurorii DIICOT susțin că protestatarii pașnici au fost ”complici” și sunt vinovați pentru că au fost gazați ori bătuți. 

O asemenea argumentație încalcă dreptul la protest pașnic, garantat prin Constituție. Să acuzi femei, copii și bătrâni gazați ori agresați de jandarmi că și-au exprimat public opinia, în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, este inadmisibil.

De aceea, considerăm că este necesară reluarea anchetei și soluționarea dosarului în baza probelor, a mărturiilor celor prezenți, nu pe baza unor opinii personale ale procurorului de caz.

Mai mult, susținerea DIICOT, că jandarmii din Piața Victoriei au acționat pe cont propriu când au lovit manifestanții, este lipsită de fundament. Jandarmeria este o instituție militarizată, iar jandarmii acționează doar la ordin.

Prin urmare, vă cerem să restabiliți ordinea în justiție și să dispuneți o soluție corectă, onestă pentru cetățeni. În caz contrar, oamenii nu vor mai avea încredere în justiția din România, dacă după ce sunt bătuți și gazați fără motiv, tot ei sunt arătați cu degetul ca fiind vinovați”, se arată în petiţia respectivă.

Până la ora redactării acestui articol, petiţia fusese semnată deja de 33.160 de români. O puteţi semna şi dumneavoastră accesând link-ul:

https://facem.declic.ro/campaigns/reluare-ancheta-10-august?utm_campaign=eJHilKZcrA&utm_medium=whatsapp&utm_source=share

sursa foto: Comunitatea Declic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular