„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, în data de 16.04.2019, apariţia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la trei animale dintr-o gospodărie din satul Oeştii Pământeni, comuna Corbeni, judeţul Argeş”, informează biroul de presă al Prefecturii Argeş.

„Având în vedere rezultatele acestor analize, prefectul judeţului Argeş, Emilian Dragnea, în calitate de preşedinte, a convocat de urgenţă o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB) astăzi, 17 aprilie a.c., pentru a adopta planul de măsuri conform legislaţiei în vigoare:

 • A fost delimitată zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri ce cuprinde localităţile: Oeştii Pământeni, Oeştii Ungureni, Albeştii Ungureni, Mioarele şi Dumitreşti
 • A fost delimitată zona de supraveghere pe o rază de 10 kilometri ce cuprinde următoarele localităţi din judeţul Argeş: Berindeşti, Turburea, Căpăţânenii Pământeni, Poienari, Corbeni, Rotunda, Bucşeneşti, Urecheşti, Bărăşti, Cicăneşti, Şuici, Rudeni, Valea Calului, Ceparii Pământeni, Bolculeşti, Verneşti, Băniceşti, Blaju, Valea Danului, Borobăneşti, Albeştii Pământeni, Dobrotu, Mustăţeşti, Valea Uleiului, Curtea de Argeş, Cerbureni, Borovineşti, Bădila, Valea Iaşului, Ungureni, Bărbălăteşti, Brăteşti, Doblea, Ruginoasa, Valea lui Mas, Robaia, Muşăteşti, Bolovăneşti, Florieni, Galeşu, Slamneşti şi Brăduleţ.
 • Se va efectua urgent un recensământ al tuturor exploataţiilor şi al animalelor care vor fi vizitate de un medic veterinar pentru examinarea clinică şi pentru analizele de specialitate.
 • Animalele vor fi ţinute în gospodării până la stingerea focarului
 • Este interzis transportul animalelor din şi în localitate, cu excepţia transporturilor în tranzit.
 • Măsuri de restricţie privind circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor din carne şi a mijloacelor de transport.
 • Porcii morţi sau suspecţi de boală trebuie raportaţi medicului veterinar sau DSVSA Argeş
 • Se interzice sacrificarea porcilor fără avizul DSVSA Argeş.
 • Gospodăria afectată este sub supraveghere oficială, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş. S-a realizat dezinfecţia exploataţiei şi s-au montat covoare cu dezinfectant la intrările în comună.
  Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş (DSVSA) a început o anchetă epidemiologică în acest caz.
  Până în acest moment, nu au mai fost raportate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial de pe raza comunei Corbeni şi a judeţului Argeş.
  Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş şi DSVSA Argeş solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
  Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicului veterinar, DSVSA Argeş sau autorităţilor locale.
  Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile legii”, se mai arată în documentul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here