Pesta Porcină Africană, confirmată în Argeş. Autorităţile, în alertă!

Date:

Share post:

Conform unui comunicat de presă venit în această dimineaţă de la Prefectura Argeş, Pesta Porcină Africană a fost din nou confirmată în judeţ. „Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat ieri apariţia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la trei animale dintr-o gospodărie din satul Albotele, comuna Priboieni, judeţul Argeş.
Având în vedere rezultatele acestor analize, prefectul judeţului Argeş, Emilian Dragnea a convocat şedinţa Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB), pentru a adopta planul de măsuri, potrivit legii:

 • A fost delimitată zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri (Albotele, Priboieni, Paraschiveşti, Valea Mare, Pitoi, Valea Nenii, Valea Popii şi Beleţi) şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri (Zgripceşti, Negreşti, Sămăila, Bujoi, Bârloi, Bogaţi, Glâmbocelu, Glâmbocel, Chiţeşti, Suseni, Dumbrava, Dobreşti, Fureşti, Valea Corbului, Călineşti, Gorganu, Râncăciov, Radu Negru, Urlucea, Cârstieni, Vrăneşti, Ciocăneşti, Văleni Podgoria, Ştefăneşti, Viişoara, Enculeşti, Topoloveni, Crăinţeşti, Boţârcani, Gorăneşti şi Ţigăneşti).
 • Animalele din localitate vor fi ţinute în curte, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica răspândirea bolii.
 • Toate cazurile de îmbolnăvire sau de mortalitate vor fi anunţate fără întârziere medicului veterinar.
 • Dacă sunt descoperite cadavre de porci în locuri publice, se anunţă de urgenţă autorităţile competente.
 • Se interzice organizarea de târguri şi expoziţii de păsări şi animale pe teritoriul localităţii.
  Toţi cetăţenii comunei Priboieni sunt obligaţi să respecte aceste măsuri, până când acest focar va fi stins. Gospodăria afectată este sub supraveghere oficială, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş. S-a realizat dezinfecţia exploataţiei şi s-au montat covoare cu dezinfectant la intrările în comună.
  Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş (DSVSA) a început o anchetă epidemiologică în acest caz.
  Până în acest moment, nu au mai fost raportate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial de pe raza comunei Priboieni şi a judeţului Argeş.
  Toate animalele suspecte sunt sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile legii.”
Vizite0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Ofiţer de Poliţie, ginere al primarului din Vultureşti, Liviu Poşircă, reţinut de DNA

# În ultima perioadă DNA-ul a început să tureze...

Vile istorice din Câmpulung care spun povești de viață impresionante

În Câmpulung Muscel arhitectura este uimitoare, este superbă și...

Toţi trei puştii aduşi de la Gaz Metan Mediaş au semnat azi contracte cu FC Argeş

Clubul FC Argeș a oficializat transferurile jucătorilor Horațiu Răzvan...

Teatrul zilelor noastre: ”Bătrână, da’ bună” oricând!

 ”Proaspătă și azi la vreo optzeci și.” Cu lipici...

Creşte numărul cazurilor de infectare cu Covid. Masca ar putea reveni în actualitate

Numărul de cazuri de infectare cu Covid a crescut,...